srlaten

Делегација словачких Срба код патријарха Иринеја

Поглавар СПЦ благословио изградњу Српског спомен гробља у Словачкој, о чему га је информисао Стане Рибич, председник Удружења Срба
Patrijarh_Irinej_i_Stane_RibiccДелегација словачких Срба, коју је предводио Стане Рибич, председник удружења Срба из Трнаве, посетила је патријарха српског Иринеја и уручила му пројекат изградње Српског спомен гробља у Великом Међеру.

„Чланови нашег удружења и историчар Небојша Кузмановић открили су пре десетак година у Великом Међеру гробнице српских војника из Првог светског рата, која је била претворена у фарму паса. У сарадњи са властима овог места уредили смо гробље и отворили га за јавност. сада поводом сто година од Првог светског рата планирамо да подигнемо спомен плоче са именима 5.670 погинулих и претворимо ово место у прави Српки музеј у Словачкој“, рекао нам је Стане Рибич.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј је са пажњом прегледао пројектну документацију на којој је приказана мермерна ограда са таблама и написима имена свих страдалих Срба. У плану је да се на гробљу у Великом Међеру подигне и масовна гробница као и висока капела са крстом на врху.

Патријарх Иринеј је рекао да је задовољан што има Срба у Словачкој који негују наш национални и верски идентитет, а посебно негују сећања на страдале Србе. Њихови гробови су трагови српског постојања у Словачкој и читавој Европи, нагласила је Његова светост, истакао је Стане Рибич, који је позвао патријарха Иринеја да посети словачке Србе.

Српски музеј у Великом Међеру гради се у сарадњи државе Словачке и државе Србије, удружења Срба у Словачкој, Управе за дијаспору и Србе у региону МСП, као и Завода за заштиту споменика Србије. Највећи део финансија обезбедиће држава Словачка, општина Велики Међер, удружење Срба у Словачкој. Ново реновирано Српско гробље у Словачкој, највероватније ће бити отворено за Божић 2017. године.

Аутор: Марко Лопушина

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …