srlaten

Делегација ЗВО из Вуковара посетила Министарство културе и информисања РС

Извор: Министарство културе и информисања

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић са сарадницима, примио је 6. фебруара 2019. године, шесточлану делегацију Заједничког већа општина Вуковара, предвођену председником Срђаном Јеремићем.

Током разговора обе стране истакле су велики значај који култура има за очување националног идентитета српског народа у Републици Хрватској, као и важност подршке коју Министарство културе и информисања пружа Заједничком већу општина и другим организацијама српског народа у Хрватској.

Разговарано је и о конкретним облицима сарадње кроз разноврсне пројекте и програмске активности, како у културним дешавањима тако и у области информисања. На састанку је такође било речи о употреби ћирилице у Хрватској, као и проблемима регистровања српских школа као школа националних мањина.

Констатовано је да постоји висок степен сагласности око потреба српске заједнице у Хрватској и да ће Министарство културе и информисање наставити да пружа подршку у реализацији програма и пројеката.

Начелно је договорена помоћ Министарства културе и информисања у обезбеђивању литературе, организовању стручне едукације кроз семинаре, као и помоћ у дигитализацији архивске грађе и културног наслеђа.

Заједничко веће општина је једина институција српске националне мањине у Хрватској, основана на темељу међународно признатих докумената са задатком усклађивања интереса и унапређења положаја српске етничке заједнице на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …