srlaten

Девета Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

У прес центру Удружења новинара Србије, 26. децембра 2019.  године, одржана је 9. Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, у организацији Удружења новинара Србије и уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Конференцију је отворио први потпредседник Владе и министар спољних послова, Ивица Дачић, који је поздравио учеснике и госте и указао на значај информисања дијаспоре и српског народа у региону о политици Р. Србије. Цео говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова, Ивице Дачића можете пронаћи ОВДЕ.

У првом блоку конференције под називом ,,Јавни сервиси – представљање програма за дијаспору: Сарадња, умрежавање и размена садржаја с медијима и дописницима из региона и дијаспоре“ , говорили су: Сузана Гвозденовић Пузовић, одговорна уредница програма за дијаспору РТС-а, емисија ,,Србија на вези“, Гордана Глигорић Гаговић и Драгана Живојиновић, уреднице емисије ,,Вечерас заједно“ Другог програма Радио Београда, пет деценија програма за дијаспору, Оља Поповић, уредница у Информативном програму РТВ-а, ,,Повратак на село“ – колаж о повратницима из дијаспоре, Горан Павловић, уредник емисије ,,Наши у свету“ РТВ-а и Мира Лолић Мочевић, уредник Редакције специјалних програма РТРС.

У другом блоку конференције који је био подељен на два панела, у оквиру првог дела под називом ,,Улога матице у оснаживању медија, организација и удружења Срба у дијаспори и региону: Искуства корисника програма подршке МСП – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и УНС-а“, говорили су: Саша Стојиљковић, Савез Срба Словеније и Срђан Колар, председник Одбора за медије ЗВО Вуковара.

У оквиру другог дела по називом ,,Представљање медијске мреже дијаспоре – дописници и медији из региона и дијаспоре“, говорили су: Славица Милосављевић Бркић, Радио Р. Српске, емисија ,,Саборник“ и уредница Дневног програма Радија Р. Српске, Бранимир Ђокић, уредник у Франкфуртским вестима и Драган Алорић, уредник Српског радија, из Црне Горе и Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага (видео укључење).

У трећем блоку конференције под називом ,,Дописничка улога удружења која својим пројектима и активностима доприносе очувању националног и културног идентитета Срба у дијаспори и региону“, говорили су: Душан Басташић, председник УГ ,,Јадовно 1941“, који је представио филм о Јадовну, Вања Васић, уредница портала РТС дијаспора, Срђан Мијалковић, председник СПКД ,,Просвјета“, Аустрија, Предраг Карасовић, председник Теслине научне фондације у Србији, који је представио TeslaTalk.tv, пројекат умрежавања матице и дијаспоре путем интернета и Нена Ристић Костовска, Удружење жена Српкиња у Македонији, која је представила часопис на српском језику ,,Приче из Македоније“.

Конференција је завршена дискусијом о активностима и иницијативама удружења и организација из дијаспоре и региона као и давањем предлога за унапређење сарадње са матицом.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …