srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дигитализовани подаци јунака Великог рата

У част Дана примирја од 11. новембра на сајту Албум сећања на наше претке из Првог светског рата могуће је приступити Дигитализованој бази података чланова Удружења носилаца Албанске споменице 1915–1916.

albanska-spomenica

На овом сајту могу се видети подаци и персонални картони  српских јунака Великог рата који су постали чланови Удружења носилаца Албанске споменице након његовог оснивања 1967. године. У то време већина чланова Удружења били су стари између 70 и 85 година.

Удружење „Меморијална галерија Битке на Дрини 1914.“ и „Савез потомака ратника Србије од 1912–1920.“ реализовали су пројекат формирања дигиталне базе података чланова Удружења носилаца Албанске споменице 1915–1916 и на овај начин покушали  да од заборава сачувају хиљаде имена ратника који су захваљујући својој чврстини и ратној срећи преживели страхоте Албанске голготе и победоносно се вратили у отаџбину. Аутори пројекта овим путем одају почаст том малом човеку из Великог рата, „како се његово велико жртвовање за правду, истину, слободу и човечанство не би избрисало из нашег, цивилизацијског памћења, већ постало културна баштина“.

Пројекат дигитализације подржало је Министарство рада,запошљавања и социјалне политике.

 

 

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …