srlaten

Дијаспора да се укључи у реформе

Извор: Фонет

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору Славка Драшковић изјавила је данас ФоНету да Србији предстоје озбиљне и свеобухватне реформе и да дијаспора треба да се укључи и буде део тих реформи и у кадровима и у капиталу.  Она је рекла да Србија треба да искористи сада све своје потенцијале, и у људима, и у новцу.

 

„Преко једне трећине нашег народа живи ван Србије у дијаспори и они су један изузетан и ни са чим упоредив потенцијал у људству, знању, везама и у капиталу“, истакла је Драшковић Она је навела да дијаспора има могућност да инвестира 5,5 милијарди долара годишње у Србију, али по неким проценама Светске банке она инвестира мање од десет одсто од овог износа.

Дијаспора, како је рекла, то улаже у свој родни крај, у завичај и она је углавном у том смислу локално оријентисана.  Према њеним речима, друга карактеристика, када је у питању улагање дијаспоре, је да је она оријентисана ка малим и средњим предузећима.  „Управо те две карактеристике, локална оријентисаност и мала и средња привреда, су потенцијали развоја сваке економије и сваке привреде, па наравно и српске“, напоменула је Славка Драшковић.

У том смислу, како је оценила, за дијаспору и друге инвеститоре, веома добро делују најаве да ће држава дати подстицај тако што ће послодавци бити ослобођени плаћања пореза и доприноса за седам од десет нових радних места. Она је навела да дијаспора очекује и друге подстицајне мере, посебно на локалу.

„Осим тога што може да допринесе кроз инвестиције и да буде укључена својим везама и повезивањем са земљама у којима живе као партнери, дијаспора је наш, тренутно, можда највећи извор кадрова, нешто што је Србији сада неопходно да би спровела најављене реформе како то желимо“, рекла је Славка Драшковић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …