srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Летња пракса у Србији за студенте из дијаспоре

Ове године се поново реализује пројекат „Упознај државу Србију“, који омогућава студенатима из дијаспоре обављање праксе у локалним самоуправама и компанијама у Србији током јула месеца.

Фото: www.sunyrockland.edu

Пројекат се спроводи у организацији Националне алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), уз подршку амбасаде Швајцарске и има за циљ упознавање студената из дијаспоре са начином функционисања локалне администрације и привреде, и мотивисање да се трајно врате у Србију и знање и искуство стечено у иностранству употребе за подстицање локалног економског развоја.

Градови и општине који су до сада потврдили учешће су Београд, Ниш, Крагујевац, Ужице, Рума, Пирот, Неготин и Кикинда.
У претходне две године летњу праксу прошло је 37 студената из САД, Канаде, Француске, Италије, Немачке, Аустрије, Велике Британије, Швајцарске, Шведске, Словачке и Македоније, а нова знања стицали су у 30 локалних самоуправа и 15 компанија.

Рок за пријављивање је 15. јун, а услови које би кандидати требало да испуњавају су да говоре, пишу и читају српски језик, да се тренутно налазе на основним или постдипломским студијама, специјализацији у иностранству и да постижу завидне резултате.

Документа која су обавезни да приложе су мотивационо писмо, скенирана прва страна пасоша, доказ о студијама у иностранству у току школске 2012/2013 и биографија са фотографијом не старијом од годину дана са детаљним подацима о студијама, освојеним наградама, радно искуству и осталим интересовањима релевантним за овај пројекат. Детаљније информације о начину пријављивања могу да нађу на адреси www.naled-serbia.org/upoznajsrbiju. Обука, материјали, исхрана и смештај за студенте су обезбеђени.

НАЛЕД је на друштвеној мрежи Фацебоок покренуо страницу „Serbia Calling“, на којој информише студенте о могућностима праксе, запослења, као и културно-друштвеним манифестацијама у Србији.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …