srlaten

Дијаспора на Сајму књига

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организовала је традиционални штанд дијаспоре и Срба из региона на београдском Сајму књига, који је свечано отворио помоћник директора Растко Јанковић. Своја дела на овогодишњем сајму представља преко 40 аутора и издавача из земље и иностранства.

rastko
Растко Јанковић са сарадницима

На штанду  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова у Хали 4 Београдског сајма свакодневно се организују промоције и представљања аутора, удружења писаца, књижевних клубова, издавача часописа и новина из дијаспоре и региона. Пријављено је преко 40 учесника, а распоред промоција можете погледати овде.

 Овогодишњи јубиларни 60. Међународни београдски сајам књига одржава се од 25. октобра до 01. новембра 2015. године. Земља домаћин 60. Сајма је Руска федерација.

Претходних дана изузетну посећеност на штанду Управе у Хали 4 бележи промоција лексикона “Српски писци у расејању 1914 – 2014” Милене Милановић који представља  800 аутора из 60 земаља, са преко 4.000 одабраних библиографских јединица. На представљању Лексикона говорили су Матија Бећковић, академик, књижевник, Бошко Сувајџић, председник Међународног конгреса слависта, Славица Мастикоса, из Удружење писаца “Седмица” из Франкфурта и Олга Белосавић Милановић.

29.10 sajam
Промоција лексикона „Српски писци у расејању 1914 – 2014.

Мотив за настанак овог биографског лексикона је да се уваже аутори који су са собом понели део свог националног идентитета и који остварују своје право да пишу на језику по свом избору, као и да се формира грађа за научно-истраживачки рад и стручно проучавање српске књижевности у расејању.

„Ово је најзначајнији пројекат који смо ми Срби у расејању до сада имали. Веза писаца биће сада много интензивнија захваљујући подацима које смо добили у овом лексикону „, рекла је Катарина Костић, књижевница, председница Удружења писаца „Десанка Максимовић“ из Торонта која је покренула иницијативу да писци поклоне лексикон својим матичним библиотекама у земљи, као и најзначајнијим институцијама у иностранству.

Уредница лексикона Милена Милановић (1935-2015) добитница је овогодишњег Високог интернационалног признања за  животно дело Академије „Иво Андрић” за пројекат ”Српска енциклопедија XX века”, у оквиру којег су објављени биографски лексикони Срби у свету – Ко је ко (Београд / Лос Анђелес, 1999),”Познати српски лекари” (Београд / Торонто, 2005),”Срби који су обележили XX век – 500 личности” (Београд,2006) и”Српски писци у расејању1914-2014”(Београд, 2015). У сарадњи са Удружењем писаца „Седмица“, лексикон је недавно представљен на Међународном сајму књига у Франкфурту и 20. Октобарском сусрету писаца, а после Београдског сајма, биће промовисан на сајму књига у Темишвару.

Своја издања претходних дана представио је и Савез Срба Румуније, кровне организације српске заједнице у Румуније испред које је говорио посланик у Румунском парламенту, представник српске мањине Славомир Гвозденовић. Представљање својих дела завршио је читањем стихова „Колико Косова у мени“. О значају издавачке делатности Савеза Срба Румуније говорили су и народни посланик Александар Чотрић и Миодраг Јакшић, издавач.

Savez Srba Rumunije
Промоција издања Савеза Срба Румуније

Српска заједница из Мађарске представила се између осталог и делима Александра Уркома „Пословни српски“ и Драгана Јаковљевића „Мимикрија као судбина“, док је Српски културно – документациони центар из Будимпеште на челу са директором Миланом Ђурићем представио књигу за децу Татјане Обрадовић Подобник “Кошница пријатељства“.

Madjari
Промоција Јаковљевић – Урком

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …