srlaten

Да се не заборави

Поводом обележавања девет година од мартовског насиља  широм дијаспоре у наредних месец дана биће организован низ активности са намером да домаћу и светску јавност подсети на злочине који су 2004. године почињени над Србима и неалбанским становништвом на Косову и Метохији.

[blockquote_left]“Да се не заборави” у Србији

У Србији je низом манифестација и изложби на отвореном обележен овај датум: у Приштини Литургијом 17. марта, у Косовској Митровици Свечаном академијом. У Београду Црквени хор „Нушић“ из Косовске Митровице и Филхармонија младих „Борислав Пашћан“ из Београда наступили су у недељу 17. марта на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Изложба фотографија „Злочин без казне“ је постављена на београдском Тргу Републике. Фотографије о мартовском насиљу на Косову, су изложене до 24. марта и на тргу Фонтана у Косовској Митровици, на Градском тргу у Краљеву као и у Новом Саду, од подземног пролаза до Трга Слободе. [/blockquote_left]

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је контактирала бројне појединце, удружења и организације из дијаспоре да у оквиру својих могућности обележе овај датум у оквиру кампање „Да се не заборави“, коју је иницирала Канцеларија за Косову и Метохију.

Акцији су се придружили делагати Скупштине дијаспоре и Срба у региону из преко четрдесет земаља, као и свештеници Српске православне цркве изван граница Србије.

Међу онима који су обавеститили Канцеларију о манифестацијама у расејању су црквена општина Светог Кирила и Методија у Малмеу, која је организовала молитвено сећање на све невине жртве са Косова и Метохије у недељу 17. марта након Свете литуригије. Ова црквена општина је на свом веб сајту поставила филм који је за мање од два дана погледало више од две хиљаде људи. Удружења, организације и црвено-школске општине у Линцу, Минхену, Берлину, Стокхолму, Москви и Украјини такође обележавају овај важан дан.

На III Конгресу Савеза Срба у Аустрији који је одржан у Инсбруку, 16. марта 2013. године је такође обележена годишњица презентацијом фотографија и пројекцијом филма „Злочин без казне”.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, организација „28. јун“ из Канаде, Српски институт из Вашингтона, КУД „Бранко Радичевић“ из Беча, Заједница Срба Тирол и други придружили су се Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у подршци акцији једномесечног обележавања мартовског погрома.

Културно-спортско друштво „Братство“ из Инсбрука на деветогодишњицу Мартовског погрома на Косову и Метохији организовало је турнир у футсалу, који је почео минутом ћутања.

Српско-просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Беча 22. марта обележава овај догађаj у галерији Хајнрих у Бечу, у оквиру промоције књиге „Наручена истина – купљена правда“ аутора Ханса Хофбауера.

Акцији су се придружили и Срби из Мађарске, те је у просторијама Српског културног центра у Будимпешти, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Мађарској, приказан документарни филм „Злочин без казне”, као и изложба фотографија која сведочи о мартовским страдањима на Косову и Метохији.

У сарадњи са Амбасадом Србије у Подгорици и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, организовала је пројекцију филма „Злочин без казне“, а 29. марта у Матици српској Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одржаће предавање под називом Косово: Злочин без казне.

Међународна организација „Уједињена српска дијаспора Евроазије“ и Институт ЗНД у Кијеву одржали су конференцију поводом годишњице мартовског погрома, на тему „Међунационални конфликти у савременој Европи – искуство Србије“, на којој су презентовали филм „Злочин без казне“.

Kosovo – Code of Silence

У кампању на друштвеним мрежама Kosovo – Code of Silence која је намењена страној јавности, између осталих укључили су се Организација 28. јун, Српски инстутут из Вашинготна (САД), “СПОЈИ” из Инсбурка , КУД Бранко Радичевић из Аустрије, Аустријско Српско Друштво… редакција Програма за дијаспору Јавног сервиса Србије и многе организације, клубови и појединци из дијаспоре. Интензивна кампања на Фејсбуку и Твитеру се наставља у наредним данима, јер ће се обележавање овог датума одвијати широм дијаспоре до краја марта.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …