srlaten

Дијаспора отвара фабрику у Брусу

Захваљујући капиталу наше дијаспоре у Русији која доводи у родни крај немачку технологију, у Брусу се гради фабрика за пелетирање дрвета, која ће у првој фази упослити педесет радника. Ово је прва од фабрика која ће се отворити у овом крају захваљујући српским бизнисменима из Русије Горан Радмановац и Миломиру Здравковићу. У питању је јединствена технологија прва у региону ове врсте за коришћење обновљиве енергије.  

Фабрика, која је тренутно у изградњи, бавиће се производњом пелети за грејање на бази високо развијене немачке технологије, а пројект и еколошки програм производње представиће се 11. маја у 11 сати у центру села Лепенац крај Бруса.

Догађају ће присуствовати директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору др Славка Драшковић, градоначелник Крушевца Братислав Гашић и председник општине Брус Зоран Обрадовић, привредници из Русије и представник немачке фирме„Шустер инжињеринг“ Хајнц Брокман.

Ово је само први од пројеката под покровитељством владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, који подстиче економско повезивање дијаспоре кроз концепт завичајних удружења. У оквиру овог концепта, после недавне службене посете др Драшковић Москви, интензивирана је сарадња Крушевца и Москве. На пролеће идуће године се очекује још једна фабрика за производњу пелети у истом крају, а на јесен ће делегација од тридесетак привредника из Москве у организацији наше дијаспоре посетити Крушевац и Сремске Карловце.

У сарадњу с локалним самоуправама, осим сарадње Крушевац-Москва, Канцеларија је помогла јачање сарадње удружења Нишлија из Чикага и града Ниша, и удружење Пожаревљана из Беча и града Пожаревца.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …