srlaten

Дијаспора отворила фабрику у Брусу

Председник Србије Томислав Николић отворио је данас у Брусу фабрику „РИЗ пелет” уз поруку да ћемо, ако успемо да упослимо Србију, решити 80 одсто проблема. Отварању фабрике за пелетирање дрвета, коју је финансирала наша дијаспора из Русије, присуствовала је и директорка Канцеларије Владе за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић. Изградња фабрике у Брусу је први резултат пројекта „Запослимо Србију“, који је покренула Канцеларије.

brus

Упошљавање Србије, поручио је председник Србије, дугујемо деци за коју кажемо да их имамо све мање. Он је рекао да је за њега ова инвестиција у Брусу подједнако важна, као и почетак радова на изградњи Јужног тока од којег ће Србија имати дугорочне користи.

„Уколико уложимо у пољопривреду и уколико отворимо још оваквих фабрика нећете више страховати. На прсте једне руке могу се избројати фирме у које је инвестиран новац из дијаспоре, јер претходне нису преживеле под притиском општинара и разних инспекција. Ово је трећи покушај. Србија зове све своје грађане који живе ван граница земље да улажу у своју државу”, нагласио је председник.

Имајући у виду близину Копаоника у тренутку када се свет враћа природи, Николић је позвао представнике општине Брус да то искористе „са најбољим инвеститорима и најбољим уговорима” и да се не задужују.

У фабрику „РИЗ пелет”, површине 2.500 квадратних метара, српски привредници из Русије, које предводи Горан Радмановац, уложили су око 2,5 милиона евра и запослиће 50 радника. Према речима Радмановца, фабрика ће годишње производити 60.000 метара кубних пелета, по високо развијеној немачкој технологији, а производи су намењени домаћем и тржишту ЕУ.

„Желео сам на неки начин да побољшам крај у коме сам рођен. Видећемо како ће се производња одвијати и у зависности од тога ћемо планирати нове инвестиције”, рекао је Радмановац.

Подсетимо, камен темељац за фабрику пелета изливен је у мају ове године, коме је присуствовала и дректорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону и истакла овај догађај као први пример локалног повезивања и привредне сарадње припадника дијаспоре са оштинама у матици.

Председник општине Брус Слободан Видојевић рекао је да је општина све инвеститоре који улажу у производњу, а запосле више од 10 радника, ослободила плаћања накнаде за уређење грађевинског земљишта.

Председник Општине Брус уручио је Томиславу Николићу Златни грб Општине.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …