srlaten

Стварање привредног амбијента за улагања из дијаспоре

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у регтиону др Славка Драшковић и председник Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Владан Атанасијевић потписали су Протокол о сарадњи, који ће омогућити активније укључивање дијаспоре у привредни развој Србије.

„НАЛЕД нам је важан партнер у процесу стварања привредног амбијента за инвеститоре из дијаспоре јер је успоставио мрежу општина које поседују сертификат о постојању повољног и стабилног амбијента за пословање и већ ради на проналажењу поузданих локалних партнера. Канцеларија за дијаспору има пројекат „Запослимо Србију“, који повезује пословне људе из дијаспоре са локалним самоуправама из којих су потекли у Србији како би улагали у мала и средња предузећа. На тај начин, већ су остварене неке инвестиције, попут изградње фабрике пелети у Брусу“, рекла је др Славка Драшковић.

Она је додала да ће сарадња Канцеларије и НАЛЕД-а омогућити и да српски студенти у иностранству на најпрестижнијим факултетима  дођу у Србију на праксу у локалне самоуправе.

Председник УО НАЛЕД-а Владан Атанасијевић указао је да је циљ овог споразума да дијаспора упозна матицу земљу и подвукао да је жеља да новац који иде у дознаке из дијаспоре не иде у потрошњу већ у инвестиције којим би се отворила нова радна места. Атанасијевић је додао да НАЛЕД већ шест година ради сертификацију општина са најбољим пословним окружењем и да је до сада 27 општина у Србији добило сертификат те организације.

Погледајте и на Блиц, Курир, МРС, МЦЛ, РТВ.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …