srlaten

Дијаспора славила Српску

Овогодишње обележавање Дана и крсне славе Републике Српске у Немачкој, коју је протеклог викенда организовало Представништво Републике Српске у Штутгарту остаће дуго упамћено и по знаменитим гостима – његовој светости патријарху српском Иринеју и председнику Републике Српске Милораду Додику.

Посета највиших великодостојника српске цркве и државе, привукла је зато на прославу Србе не само из Немачке већ и из Швајцарске, Аустрије, Француске и Италије.

Поред патријарха Иринеја са сарадницима присуствовали су и многи свештеници у Немачкој као и Милорад Додик са својим сарадницима. Слављу је присуствовао и велики број немачких политичара, привредника, представника дипломатског кора (шест земаља). Поред Додика испред РС ту су били Драшко Милиновић, Миладин Драгићевић, Жељка Цвијановић, начелници и председници скупштина Шамац и Лопре.

[blockquote_left]Уметници

Поводом Дана и славе РС у културном делу су наступили Зоран Лукић Анђела Милутиновић (виолина и Тантанзија) Дамјан Станојевић (хармоника ) црквени хор „Свети књаз Лазар“ и мало певачко друштво Сретење са оркестром Рођење Богородице. Потом су се представила фолклорна друштва Слога из Манхајма, Српско Јединство из Лудвигзбурга, Југос из Минхена и „Свети Сава“ из Штутгарта. Програм је водила Драгана Вукојевић, а за добро расположење су били задужени Милош Бојанић, Бела Рада и оркестар Драгана Стојковића Босанца.[/blockquote_left] Велелепна сала поред дворца у Лудвигзбургу (надомак Штутгарта) била је премала да прими све госте. Топао дочек пун емоција, узбуђења и озарености Срба осетили су на самом уласку у салу и патријарх Иринеј и председник Додик. Након химне Републике Српске коју су извели чланови хора „Свети књаз Лазар“ из Штутгарта и младо певачко друштво Сретење, патријарх Иринеј је ломио славски колач и освештао славска обележја овогодишњих домаћина чланова српско-културно и хуманитарно удружење Морава из Штутгарта на целу са Дианом Греговић.

Призивајући благослов за све присутне као и за Републику Српску патријарх Иринеј је рекао да српска православна црква има одличну сарадњу са Републиком Српском да би РС требала да буде узор и осталим српским крајевима у нези своје вере.

„Нека је благословена РС која је окупила и организовала свој народ да очува ово што“ има и носи од својих отаца и што то негује и богати и оставља у наследство људима“. Он је додао да су Срби народ мира о чему је и наша историја сведочила. „Србија никада није водила освајачке ратове осим у једној прилици када је била приморана због интереса других и тако треба и да остане да шири љубав свуда и у сваком месту“.

Његова светост је подвукла да би волела да се Срби врати у своју отаџбину, „да се врате својим духовним коренима које су нам наши преци оставили. Но они који се одлуче да остану желимо да буду добри грађани у земљу у којој живе и да не забораве своје корене“, поручио је патријарх Иринеј.

Председник Додик је истакао да му је драго што РС пуну 21 годину обележава Дан и крсну славу и у Штутгарту, да му је драго што је учествовао у формирању РС и поручио да је РС стабилна и јака и да се без њених институција не може решити ниједно питање у БиХ.

[blockquote_right]Признања

Председник Додик је уручио Плакету и медаље са ликом Св. Стефана Архимандрита, директору Хемофрама ГмбХ Николи Станковићу, генералном конзулу Републике Србије Пери Јанковићу, власнику и главном и одговорном уреднику дневног листа „Вести“ Душану Видаковићу (у чијем одсуству је признање примио уредник Миодраг Павловић), Радославу Гушићу, председнику црквене парохије у Штутгарту, Барбари Ефенеберг из Привредне коморе Штутгарта, привредницима Цвијетину Пантелићу, Ђуђи Делићу из Манхајма, Станиславу Бозићу из Кирхајмтека и Славку Чутири из Келна као и Драгани Вукојевић.[/blockquote_right] „РС пружа уточиште који желе у њој да живе, РС је део европских интеграција и ми смо свесни да је РС место у европској заједници народа. Ми то чинимо преко БиХ али оно што хоћемо да поручимо је, да на том путу ми не желимо да изгубимо наш идентитет и не желимо да изгубимо нашу аутономију. Хоћемо да пут у ЕУ буде пут јачања РС а не њено умањивање“. Осврнувши се на започету привредну сарадњу РС са Немачком Додик је додао да је РС спремна да прими немачки капитал и да заједно са Србима у Немачкој жели да шири сарадњу два народа.

Шеф Представништва Републике Српске у Штутгарту Мићо Ћетковић, који и за ову организацију заслужује све похвале, обраћајући се Србима и свима другима који су добро дошли међу Србе рекао је да му је част и задовољство што му се указала прилика да већ 21 годину организује прославу РС у Штутгарту и да ће тако остати.

„Овако славе Срби у Штутгарту и ако Бог да славићемо док је нашег народа, докле буде било и једног Србина у Штутгарту“.
Богати ручак су за високе званице припремили домаћини друштва Мораве, који су настојали да свима буде све по вољи. Део посластица су припремиле и чланице Кола српских сестара Света Петка из Штутгарта.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …