srlaten

Дијаспора тражи министарство

извор: Политика

Желимо да нас влада схвати као део народа који има права и обавезе, каже Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре Срба у региону.

Драган Станојевић, нови председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, оснивач је међународне организације Уједињена српска дијаспора Евроазије, која ради у Русији, Украјини, Белорусији и Молдавији, обједињујући српске држављане на подручју Заједнице независних држава. Станојевић је на недавном заседању изабран за председника Скупштине дијаспоре, као један од 45 делегата, где представља наше грађане из Русије, Украјине и Белорусије.

– Боље је рећи да представљам Србе из Евроазије, мада у нашем закону још не постоји таква формулација. Евроазија је политички термин који означава ове државе, као велику алтернативу Европској унији – објашњава Станојевић.

У протекле три године, скупштина није функционисала, али сада је и то решено уз помоћ Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, наводи наш саговорник.

– Наравно, нису изгубљене три године, јер смо имали пуно контаката преко сајтова и друштвених мрежа, па је и то утицало да делегати гласају за мене. Предстоји нам задатак да оживимо Скупштину дијаспоре. Усвојен је пословник о раду, имамо цео низ пројеката и планова. Најпре треба да систематизујемо све предлоге који се тичу измене Закона о дијаспори, који је писан без нашег учешћа. Донели смо одлуке о савременим начинима комуникације путем електронског и видео-линка, како бисмо могли брже и ефикасније да одржавамо заседања – открива Станојевић.

Нови председник Скупштине дијаспоре каже да је његов циљ да држава усвоји ове предлоге, јер се они тичу свих наших људи у свету, који годишње дају Србији између четири и шест милијарди евра.

– Зато се и питамо где су наша права за гласање и одлучивање. Тражимо да се олакша систем гласања на изборима, да се омогући да бирамо и будемо бирани. То може бити електронским путем или преко поште, а желимо и да повећамо садашњи број од 45 делегата у скупштини, јер то су људи који долазе о свом трошку и желе да помогну. Посебно верујемо да држава мора више да се укључи у решавање проблема Срба у региону – наводи Станојевић.

Како напомиње, дијаспора жели да има своје представнике у целој структури власти.

– Зато су неопходне промене у законској регулативи. Што јача дијаспора, јача је и држава. Сматрамо да у року од годину дана треба да буду усвојени сви амандмани у Закону о дијаспори, у сарадњи са надлежним институцијама у Србији. Због тога би требало вратити и Министарство за дијаспору. Желимо да нас наша влада не схвати само као неку финансијску институцију, већ као део народа који има права и обавезе – поручује Драган Станојевић.

Б. Билбија

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …