srlaten

Дијаспора у Нишу

Округли сто „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“ одржан је у суботу 16. маја у Нишу у организацији Медиа и реформ центра Ниш, Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Филозофског факултета у Нишу, под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

mc nis
фотографија: www.mcnis.org.rs

У четири панела дискутовало је 30 учесника из дијаспоре (Румунија, Аустрија, Швајцарска, Француска, Мађарска, Немачка, Македонија, Босна и Херцеговина) и из матице који се активно баве питањима дијаспоре.

Учесницима округлог стола на почетку рада обратили су се Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова Србије, проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу, Бојана Пејчић из Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша и директор Медиа и реформ центра Ниш Младен Велојић.

Теме панел дискусија биле су:

  • допринос удружења грађана и невладиног сектора побољшању слике Срба у дијаспори;
  • медијска слика дијаспоре;
  • историја и култура у књижевности на српском језику у дијаспори;
  • академска сарадња између дијаспоре и матице.

Изнети су бројни конкретни предлози за унапређење положаја Срба у дијаспори и сарадње дијаспоре и матице. Предложено је да се размене контакти и креира база удружења у иностранству. За бољу комуникацију, али и бољу обавештеност грађана у дијаспори предложена је израда интернет платформе за постављање информативних садржаја. Један од предлога био је и да се, у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу, организују Скајп часови историје по угледу на часове српског језика, као и да се одржи конференција младих из дијаспоре и матице.

Закључци са округлог стола и појединачних панел дискусија биће публиковани и представљени јавности, како у матици тако и у дијаспори и земљама у региону. Фотографије са догађаја можете погледати ОВДЕ.

Гости у Градској кући Града Ниша

Канцеларијa за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша организовала је скуп у Градској кући на тему „Ниш и дијаспора“, том приликом су присуствовали представници српских удружења у дијаспори и градских институција. Гостима су се обратили градски већник Срђан Алексић, представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, Вукман Кривокућa, а испред Канцелaрије за сарадњу са дијаспором Града Ниша Бојана Пејчић.

фотографија: http://dijasporanis.com/
фотографија: dijasporanis.com

Том приликом гости из Румуније, Аустрије, Швајцарске, Француске, Мађарске, Македоније, Босне и Херцеговине су укратко представили своја удружења, дали педлоге за будуће пројекте и изнели проблеме са којима се сусрећу наши људи у дијаспори. Представници градских институција су презентовали свој рад и активности, те успоставили потенцијалне партнерске односе са гостима.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …