srlaten

Дијаспора улаже у Брус

Српска дијаспора из Русије уложиће око два милиона евра у изградњу фабрике пелета у поткопаоничком селу Лепенац, надомак Бруса. Камен темељац за изградњу новог постројења положен је овог викенда, а фабрика би требало да буде отворена почетком августа.

У фабрици површине 2.000 метара квадратних, по високо развијеној немачкој технологији, производиће се пелети за грејање, који се добијају пресовањем пиљевине и струготине сувог дрвета. Српски привредници Миломир Здравковић и Горан Радмановац, који деценијама успешно раде у Русији, најављују да ће у првој фази у фабрици наћи посао 50 радника.

– Размишљамо о отварању још једне фабрике сличног профила у Расинском округу – каже Радмановац, суинвеститор фабрике, која ће користити немачку технологију.

Он је додао да су пелети намењени немачком тржишту и објаснио да ће уговор о извозу бити потписан на три године.

Представник компаније „Шустер инжињеринг“ Хајнц Брокман, изјавио је да постоји могућност да та фирма отвори још једну фабрику у Брусу, у којој би се производиле линије за паковање и сагоревање комуналног отпада.

– То није тако једноставно, али после свих разговора мислим да ћемо успети у томе – казао је Брокман, који верује да у Србији постоји квалитетна радна снага.

Др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору наглашава да чак 90 одсто инвестиција у земљи долази из дијаспоре.

„Одувек сам веровала да дијаспора, која је локално орјентисана, може најбоље да помогне свом завичају. Задатак Канцеларије је да што боље информише дијаспору о начинима улагања у Србију, као и начинима за боље економско повезивање са матицом“, истакла је др Драшковић.

Прилози:

ПРИЛОГ ИЗ ЕМИСИЈЕ „ОВО ЈЕ СРБИЈА“

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …