srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дијаспора за бољи имиџ Србије

извор: РТС

Да би српска дијаспора помогла побољшању имиџа земље матице у иностранству, потребно је да су српске институције јаке, сматра члан делегације Срба из дијаспоре Радивоје Петрикић. Циљ је да се кроз оснивање националних савета Срби укључе у политички живот земаља у којима живе, каже Петрикић.

Делегација истакнутих успешних појединаца српске дијаспоре током ове недеље боравиће у Београду и састаће се, између осталих, са државним врхом Србије. Теме разговора биће како да се унапреди сарадња Срба из дијаспоре и матице и како они могу да помогну да се побољша имиџ Србије у земљама из којих долазе.

Један од чланова делегације, др Радивоје Петрикић, адвокат и председник Аустријско-српског привредног форума у Бечу каже да не постоји готово решење које би показало како дијаспора да помогне имиџу своје земље.

„Идеја је да се у овом тренутку започне дијалог и један дуготрајан процес укључивања наших људи из дијаспоре у политички и привредни живот Србије, али такође и много активније укључивање у земљама у којима они живе“, рекао је Петрикић у Дневнику РТС-а.

Петрикић је објаснио и да је идеја била и да се кроз оснивање националних савета по узору на неке друге земље у Европи оствари платформа око које ће се окупити успешни људи српског порекла и који ће се на инситуционализован начин укључити у живот земаља у којима живе.

„Један од најуспешнијих је савет турских држављана у Немачкој. Они су после низа година успели да се наметну као врло значајан, чак бих рекао и политички фактор у Немачкој. Изјашњавају се о многим актуелним политичким питањима значајним за њихов живот у Немачкој, али такође раде и на побољшању својих права и имиџу Турске у Немачкој и читавом свету“, навео је Петрикић.

Могуће је да Срби више учествују у политичком животу земаља у којима живе, сматра Петрикић.

„Било је идеја да се у Бечу у којем живи 200.000 наших људи започне тај процес. То није могуће без јаке подршке из Србије зато што је тај задатак лакши ако имате одговарајућу подршку матице, односно највиших политичких представника у Србији“, рекао је Петрикић и нагласио да је то могуће ако постоје конкретан план и мере којима ће се подржати такве иницијативе.

Петрикић сматра да је дијаспори од матичне државе потребна подршка „у смислу константног дијалога са политичким представницима земаља у којима живимо“.

„Такође, мислим да је потребно да се прво реше неки домаћи задаци у Србији, нама ће бити утолико лакше да побољшамо имиџ Србије, уколико у Србији будемо имали правну државу, ако се буду поштовала људска права, уколико се добро влада и уколико су институције јаке“, каже Петрикић.

Од састанака са највишим представницима власти у Србији Петрикић очекује да се побољша однос према дијаспори, да се не маргинализује дијаспора и да јој се омогући да учествује у политичким процесима у својој земљи.

„Требало би интензивније да се разговара, да се искористи потенцијал који има већина људи који живе изван граница. Надамо се да ћемо са конкретним мерама завршити дводневне састанке“, закључио је Петрикић.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …