srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дијаспора – значајна карика у повезивању српске привреде са иностранством

Извор: пкс.рс

Сарадња матице и дијаспоре треба да се заснива на здравим економским основама, партнерском односу и профиту као заједничком интересу, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС на отварању седнице Пословног савета за дијаспору. Велика је улога дијаспоре на подршци у успостављању мреже контаката у иностранству, што је један од приоритета модернизације ПКС.

PKS

Србија има шта да понуди нашим људима из ђаспоре и њиховим пословним партнерима у иностранству – услови за пословање и инвестирање у протеклих годину дана значајно су унапређени, очувана је и ојачала макроеконоска стабилност, ризици смањени, а предвидивост пословног амбијента повећана, истакао је Чадеж обраћајући се представницима дијаспоре.
„Став ПКС и мој лични став је да сарадњу матице и дијаспоре заснивамо на здравим економским основама, партнерском односу и профиту као заједничком интересу. Као што сарадњу са својим људима широм света развијају и успешне економије – Немачка, Кина Русија Француска, Италија”, оценио је Председник ПКС, који је и председавајући Пословног савета за дијаспору.

Пословни савет, по речима Чадежа, не треба да буде дебатни клуб, већ да се бави конкретним пројектима из конкретних области. ПКС ће, заједно са Министарством трговине и другим надлежним државним институцијама, убрзати активности на припреми новог модела економске дипломатије – представљања привреде Србије у свету, који би требало да се примењује од лета наредне године.

„То је уједно део процеса модернизације и изградње јединственог коморског система Србије на коме радимо више од годину дана. По Предлогу закона који је у парлементу ПКС ће бити централна институција у којој се формира јединствен и усаглашен став целе привреде о мерама економске политике и привредним законима, и тај став брани, заступа и штити пред институцијама у земљи и на међународном нивоу“, објаснио је Чадеж. Комора, додао је, јача своју сервисну улогу, унапређује постојеће и креира нове сервисе за компаније које послују у Србији, производе и извозе, као и за потенцијалне инвеститоре из иностранства.

Једна од најважнијих карика у том ланцу подршке је успостављање мреже контаката у иностранству, на чему ћемо радити са представницима државе, са нашим људима из дијаспоре и са свима који могу да допринесу да дођемо до што ефикаснијег представљања привреде у свету.

Добићемо ефикаснији систем који окупља целу привреду, бићемо подршка и ослонац и малим и великим, и домаћим и страним компанијама, привредницима у земљи, али нашим људима у иностранству и поуздан партнер држави у креирању амбијента подстицајног за пословање и инвестирање, одрживи раст и ново запошљавање, поручио је Чадеж.

На седници Пословног савета представљен је предлог новог модела сарадње пословне дијаспоре и матице, инвестициона клима и подстицаји за улагања у Србији. Разговарало се и о конкретним пројектима пословног умрежавања у 2016. години са циљем повезивања привреде Србије са земљама у којима је организована наша пословна дијаспора (пројекат Српског Логистичко –Дистрибутивног центра у Торонту, сајам Српске пословне дијаспоре у Цириху, Српско-Француски Бизнис форум у Лиону и Сентетјену).

Састанак у ПКС окупио је велики број чланова Пословног савета и гостју из САД, Канаде, Руске Федерације, Аустралије, Кине, УАЕ, Аустрије, Мексика, Анголе, Шведске, Норвешке, Чешке, Белгије, Италије, Холандије, Мађарске, Румуније и других земаља.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …