srlaten

Дипломе за српски језик

Српски фудбалски репрезентативац Немања Матић, који игра за лондонски Челси, 23. фебруара је уручио потврде средњошколцима српског порекла о положеном испиту из српског, као страног језика, на Мејферу у Лондону.

Matic 1„Ја мислим да ови ученици заслужују и неке награде, сада их нисам понео, али ево све заједно њих позивам са учитељицама да једну суботу уместо часова дођу на стадион Челсија, да погледају једну утакмицу, Бранислава и мене. Биће ми велико задовољство да вас видим тамо. Још једном, хвала вам што причате српски, али учите и даље, немојте на овоме да станете!“, рекао је Немања Матић.

На испит је ове изашло 22 ученика, узраста између 12 и 17 година, и сви су га успешно положили. Према речима Мирјане Лазић, ко-директора овог програма, а такође и предавача на курсу, у почетку је њихово знање српског језика било доста неуједначено.

„Уживали су у курсу иако је био веома интензиван и односио им је суботње после подне. Не само да су ђаци усавршили свој српски и научили много о нашој култури, већ су створена и многа пријатељства“, рекла је Лазићева.

На овом пројекту сви су волонтерски ангажовани – Олга Станојловић, која председава Радном групом за српски језик Округлог стола, као и Српским саветом Велике Британије, Јелена Станојловић, ко-директор програма, и предавачи: Добрила Костић, Мирјана Лазић и Вера Јевтић.

Ова иницијатива је наишла на шире интересовање у дијаспори, јер се уочава потенцијал овог модела учења српског језика, у смислу стандардизације широм света. Британски модел ће се разматрати на Округлом столу српских организација у Великој Британији у оквиру међународне конференције која се планира за јесен ове године.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …