srlaten

Директорка с патријархом о Србима у региону

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић и њен помоћник Вукман Кривокућа састали су се са патријархом српским Иринејем у Патријаршији.

slavka draskovic, irinej

Разговарали су о положају српског народа у региону, с посебним освртом на положај Срба у Македонији. Директорка Канцеларије је изразила забринутост због статуса српског народа и немогућности испољавања верске припадности на начин на који су то Срби вековима чинили на простору данашње Македоније.

Она је нагласила да је свесна значаја Српске православне цркве у дијаспори, нарочито у прекоморским државама где је СПЦ стожер организованости и повезивања наших људи.

slavka draskovic, irinej

Патријарх српски Иринеј истакао је да постоји жеља за повезивањем црквеношколских општина и наших организација и удружења у расејању, уз узајамно поштовање и поверење, у циљу постизања јединства и спајања у једно духовно тело.

Саговорници су се сложили да би било врло корисно када би, по угледу на друге земље, српска дијаспора имала своје представнике у Скупштини Србије, као и да би било значајно спајање ресора вера и дијаспоре у једно министарство.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …