srlaten

Дискриминација словеначких Срба

Никола Тодоровић, делегат Скупштине дијаспоре и Срба у региону разговарао је јуче о приоритетним питањима Срба у Словенији са Александром Чотрићем, председником Одбора за дијаспору Скупштине Србије.

narodna skupstina

[blockquote_left] Потребан састанак

Никола Тодоровић је указао на потребу да се званични представници Србије приликом посета Словенији најпре састану са представницима Срба у Словенији, јер је то прилика да се у разговорима директно укаже на проблеме, а званични сусрет са словеначким властима искористи да се о тим проблемима разговара. Тодоровић и Чотрић су се сложили да су неопходне промене одредаба Закона о дијаспори и Србима у региону и Закона о држављанству, јер би се на тај начин омогућило боље представљање наших сународника из иностранства и олакшало добијање српског држављанства. [/blockquote_left]

„Иако после Словенаца Срби чине најбројнији народ у Словенији, немају статус националне мањине и ускраћена су им елементарна права важна за очување нациoналног идентитета, али су тај статус добиле мање бројне, италијанска и мађарска мањина. О статусном проблему словеначких Срба упознати су Министарство спољних послова, Министарство културе и информисања, амбасада Србије у Љубљани и Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону“, рекао је Тодоровић

Устав Словеније је изменом предвидео и ромску националну мањину, те би за признавање српске, како према речима Тодоровића објашњавају словеначке власти, уз услов аутохтоности, била потребна и промена Устава.

„Колико је за нас важно ово питање говори чињеница да је стицање статуса националне мањине предуслов да Срби добију посланика у словеначком парламенту, чиме би се уједно остварила могућност школовања и информисања на матерњем језику и финансирање активности у области културног и уметничког стваралаштва“, подвукао је Тодоровић.

Када су у питању српске организације и друштва у Словенији, подсетио је да је најбројнији Савез српских друштава Словеније (ССДС) са шеснаест друштава, Савез српске дијаспоре са једанаест, док је девет друштава изван ова два савеза и делују самостално.

Aleksandar Cotric i Nikola Todorovic-pngПредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић је истакао да Народна скупштина Републике Србије и Одбор за дијаспору и Србе у региону пружа пуну подршку настојању српске заједнице у Словенији да стекне уставом и законом признат статус националне мањине. Као пример добре праксе, Чотрић је навео Македонију у којој Срби од 1992. до 2001. године нису имали статус признате националне мањине, али су добром организацијом то постигли 2001. године.

„С друге стране, Словенци у Србији имају признат статус националне мањине и из буџета Србије се издвајају средства за финансирање њиховог Националног савета. У складу с тим би и држава Словенија требала да изађе у сусрет оправданим захтевима Срба“, рекао је Чотрић.

Он је најавио да ће једну од наредних седница Одбора за дијаспору и Србе у региону или јавно слушање посветити статусу Срба у Словенији.