srlaten

Дивљање у Вуковару, изливи мржње у Дубровнику и Задру

извор: ТАНЈУГ

Протести у Вуковару узроковани постављањем двојезичних плоча с латинично-ћириличним натписима на неколико државних установа настављени су шетњом и окупљањем незадовољних грађана и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара на централном градском тргу, уз појачане полицијске снаге.

Вуковарски Жупанијски суд одбио је предлог тужилаштва да се тројици од шесторице приведених учесника протеста из Штаба за одбрану хрватског Вуковара одреди истражни притвор, саопштило је државно тужилаштво које је најавило жалбу на ту судску одлуку.

Члан Штаба за одбрану Вуковара Драго Аџага објавио је да је председник Штаба Томислав Јосић, који је јутрос био пустен из притвора, и кога су окупљени на Тргу чекали, поново приведен, да се не зна када ће и хоће ли данас бити пуштен, па је позвао демонстранте да се „за сад“ мирно разиђу и окупе сутра у 10 сати.

Аџага је саопштио пред стотинама окупљених да је на аутопуту заустављено 28 аутобуса пуних људи који желе да подрже протест. „Не треба инсистирати на данашњем даљњем протесту јер ће очигледно протести дуже трајати па треба имати снаге и онда кад буде требало“, поручио је он и најавио поподне састанак ужег руководства Штаба с представницима удружења која подржавају протесте како би договорити сутрашње и даљње активности.

За разлику од јучерашњих немира, кад су демонстранти насилно скидали плоче, данас се протест претворио у шетњу од једне до друге институције на које су те плоче постављене, а које чувају веома јаке полицијске снаге.
„Данас нећемо разбијати плоче јер имамо информацију да је полиција спремна деловати против нас, а како је овде пуно инвалида, удовица, жена и омладине, не желимо немиле сцене и насиље“, поручили су учесници на почетку протеста.

На мир и достојанство позвао је данас и градоначелник Жељко Сабо, који је истакао да 15 година грађани Вуковара живе у миру, за шта је им је требало пуно толеранције. „Немојмо дозволити да град Вуковар постане Бејрут“, поручио је Сабо данас.

Протести су почели јуче ујутро након постављања првих двојезичних плоча, које су демонстранти током дана успели да уклоне упркос полицијском обезбеђењу при чему су четири полицајца и два демонстранта повређена а више особа је приведено.

Градоначаленик Сабо сматра да иза немира стоји ХДЗ, односно покушај да изазове немире по целој Хрватској и дестабилизује владу како би та странка што пре дошла на власт, преносе хрватски медији.

Хравтске власти осудиле су насилне протесте у Вуковару а хрватски председник Иво Јосиповић, који данас борави у Црној Гори, апеловао је на мир и ред, додавши да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони морају поштовати.

Шовинистички графити у Дубровнику, мета Срби

У Дубровнику су се јутрос појавили шовинистички графити од којих се један, „Србе на врбе“, налази на зиду православне цркве Свете благовести.

Други увредљиви графит освануо је у највећем дубровачком насељу Мокошици, преноси Хина.

Такође, на тунелу на источном улазу у Дубровник појавио се транспарент с натписом „Стоп ћирилици у Вуковару“.

Како агенција сазнаје у Полицијској управи дубровачко-неретванској, за починиоцем се трага.

Председник Удружења Срба избеглих из Крајине и Хрватске Петар Џодан изјавио је да најновији догађаји у Вуковару показују да Срби у Хрватској данас страхују за своју безбедност и осећају се несигурним у тој земљи. „Најновији догађаји најбоље говоре у ком положају и какав статус практично Срби данас имају не само у Вуковару, већ у целој Хрватској“, рекао је Џодан.

Џодан каже да су последњи догађаји у Вуковару ружна слика и практичан пример како живе Срби у Хрватској, на који би Европа морала хитно да реагује. „Ови догађаји у Вуковару представљају својеврстан тест и за власти у Загребу – колико они поштују права националних мањина и колико ће стајати иза закона кога су донели“, истакао је Џодан.

У Задру поруке мржње према Србима

У Задру су данас, на два места, осванули плакати с порукама мржње према Србима, у вези са постављањем двојезичних натписа у Вуковару, али су брзо уклоњени.

У Туђмановој улици, на огради задарске Фабрике хлеба, недалеко од станице саобраћајне полиције, током ноћи окачен је транспарент с поруком мржње према српској националној мањини. На транспаренту је латиницом написано „Ево Вам ћирилице“, а ћирилицом „Уби Србина!“.

У задарској полицији су потврдили да је плакат брзо уклоњен.

Како је објавила агенција Хина, према незваничним сазнањима, плакат са сличним порукама мржње јутрос је освануо и на задарском бедему, у Парку Владимира Назора, али је до доласка полиције већ био уклоњен.

У Дубровнику су се јутрос, такође, појавили шовинистички графити, од којих се један – „Србе на врбе“, налази на зиду Православне цркве Свете благовести.

Други увредљиви графит освануо је у највећем дубровачком насељу Мокошици. Такође, на тунелу на источном улазу у Дубровник појавио се транспарент с натписом „Стоп ћирилици у Вуковару“, пренела је ова агенција.

Дубровачки градонацелник Андро Влахушић је најоштрије осудио шовинистичке поруке које су освануле исписане на Православној цркви у Дубровнику и на улазу у тај познати хрватски туристички центар.

Поруке националистичке мржње појавиле су се у знак подршке протестима који су се у Вуковару одржавали јуче и данас због постављања двојезичних табли – на латиници и ћирилици, на зградама државних институција.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …