srlaten

Добитница три награде на првом међународном конкурсу „Поезија-проза 2014“ у Лондону

Резултати првог међународног конкурса „Поезија-проза 2014“ који је расписала Српска библиотека у Лондону за Србе из дијаспоре објављени су овог марта, а добитница највећег броја награда (укупно три) је Дајана Грујић-Смит. Она је освојила два прва места – за прозно дело на српском „Путописни еп у дванаест лирских слика“, као и у категорији поезије на српском и то са две песме „Саучесници на шест начина“ и „Помрачење илузија“. За лирско дело „Лична збирка“ (Private Collection) освојила је друго место у категорији поезије на енглеском.

Dejana Grujic Smith
Дајана Грујић-Смит

Дајана је рођена у Пожаревцу, а од 1997. године живи у Лондону, где је дипломирала археологију и антропологију на Универзитету у источном Лондону (University of East London). Међутим, овом професијом се није бавила после студија, а сада ради као менаџер у фирми за телекомуникационе системе.

Независно од студија и посла којим се данас бави, Дајана од ране младости показује велику склоност и таленат за писање. Први пут је награђена када је имала свега девет година, и то за прозно дело, а песме је почела да пише годину дана касније и отада учествовала на већини такмичења на градском нивоу у Пожаревцу.

Током средње школе (Пожаревачка гимназија) била је члан литерарне дружине, у оквиру које је имала прилику да представи свој рад. У четвртој години учествује на поетском конкурсу у Ваљевској гимназији где осваја награду збирком песама Живот на крају васељене коју Пожаревачка гимназија објављује 1994. Следи дужа пауза, да би 2011. године београдска издавачка кућа „Утопија“ објавила Дајанину збирку песама Сенке устрепталости, у оквиру које је по први пут обухваћено и десетак песама на енглеском. Исте године издавачка кућа „Нова поетика“ уврштава неколико Дајаниних песама у збирку Интернет поезија – Алманах бр. 1.

Дајана је 2013. године освојила два друга места, за песму на енглеском и на српском, на такмичењу за поезију коју пишу Срби настањени у Великој Британији, а такође у организацији Српске библиотеке у Лондону, која је награђене песме објавила у збирци „Дуванске приче“.

На питање које се логично намеће, зашто није уписала књижевност, Дајана одговара да писање никада није доживљавала као позив, већ нешто чиме се бави из љубави. Међутим, археологија, историја, упознавање прошлих времена, нарочито традиције пожаревачког краја где има доста археолошких налазишта, послужили су јој касније као инспирација за писање.

Инспирацију иначе црпи из различитих извора, али примећује да је у последње време све више налази у сећањима на прву младост проведену у Србији. Каже да не размишља унапред да ли ће писати поезију или прозу, на енглеском или српском. Све почиње од одређене мисли или осећања, које онда само наметне књижевни род и језик. Неки од Дајаниних литерарних узора су Рабиндранат Тагор и Едгар Алан По, а од српских аутора Добрица Ерић, Лаза Костић и Борисав Станковић.

Сви награђени радови са овогодишњег међународног конкурса „Поезија-проза 2014“ биће објављени у збирци, под покровитељством Српске библиотеке у Лондону, а тим поводом биће организовано књижевно вече.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …