srlaten

Додељене награде на „Тесла глобал форуму“

“Тесла глобал форум“, организатор међународне манифестације „Nikola Tesla – Secret Connection Summit“ у новосадској Матици српској доделио је у суботу награде „Беле голубице“ нобеловцу Роберту Курлу, француском писцу Жан Ешнозу, руском режисеру Виталију Правдивцеву, директору Кинотеке Радославу Зеленовићу, директору математичке гимназије Срђану Огњановићу и доктору Игору Четојевићу.

Награде „Tesla Silver Coin“ додељене су следећим лауреатима :

Роберту Летану (Французу антилског порекла који је насликао најлепше Теслине портрете), Лини Шерат (Мароканки која је на најбољем светском  технолошком факултету МИТ основала УНЕСКО Тесла Иницијативу и за свој рад на промоцији Тесле добила признања највиших америчких и међународних инстанци), Александри Нинковић Ташић (оснивачу јединственог виртуалног Пупиновог музеја и сарадници САНУ) и Николи Лончару (оснивачу и председнику Tesla Science Foundation).

Тесла глобал форум је доделио две стипендије успешним средњошколцима: ученици Карловачке гимназије Дуњи Чуковић и ученику београдске Математичке гимназије Луки Вукелићу. Председник Матице српске, Драган Станић, подсетио је том приликом да се Никола Тесла два пута обратио за стипендију Матици српској, и оба пута је одбијен.

Церемонији су присуствовали амбасадори, стране дипломате, представници Српске академије наука и уметности. После церемоније, уприличен је коктел у салонима Матице српске, а затим је настављен програм Тесла фестивала у хотелу Норцев на фрушкогорском Иришком венцу.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …