srlaten

Допринос сарадњи Србије и Мађарске

Изложбе, концерти, позоришне представе, пројекције филмова, књижевне вечери и промоције, као и модна ревија и разни фолклорни и гастрономски фестивали протеклих месец дана својим садржајем су обогатили културни живот Срба у Мађарској, али и целикупне мађарске културне сцене. Овогодишња централна и највећа манифестација овдашњих Срба свечано је затворена 10. октобра у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, уз присуство представника министарстaва Србије и Мађарске, као и дипломатског кора, представника српске заједнице, мађарске јавности и многих угледних званица.

Meselija

“Модернији, шаренији и изврсно организован” – тим речима је амбасадор Србије у Будимпешти, Раде Дробац описао овогодишњи Месец српске културе. „У оквиру јубиларне, пете по реду манифестације поред џез концерта имали смо изложбу графичког дизајна и модну ревију, што нам говори да Српски културни и документациони центар поред очувања наше баштине има за циљ да покаже и богатство савремене српске уметности и да на тај начин развија сарадњу Србије и Мађарске“ – додао је амбасадор Раде Дробац.

Према речима Слободана Вукчевића, амбасадора Министарства спољних послова Србије: “Сарадња Србије и Мађарске је значајна и због наших заједничких корена, а Културни и документациони центар Срба у Мађарској је један од најуспешнијих чувара српске традиције у овој држави”.
Миклош Шолтес, државни секретар у Министарству за људске ресурсе Мађарске је истакао да: „Ова манифестација даје значајан допринос доброј сарадњи две суседне државе, која ће се – надам се – и у будућности наставити и даље развијати“.

„Месец српске културе је највећа и најпосећенија манифестација Срба у Мађарској , а њен организаор је Културни и документациони центар Срба у Мађарској који како сам то више пута рекао, по моме мишљењу има улогу моста, улогу стварања заједништва“ – рекао је у име организатора манифестације директор Српског културног центра, Милан Ђурић.

Према његовим речима организатор ове серије програма, се трудио,да у оквиру јубиларне манифестације организује још квалитетније и интересантније програме него протеклих година. „Трудимо се да се манифестација увек развија, да сваке године буде што боља и боља, тако да већ сада планирамо садржаје за шести Месец српске културе“ – додао је госп. Ђурић.

Завршници јубиларног месеца културе свој печат дао је и оркестар Музичке школе Телеки Ватаи из Помаза, “Мешелија” под руководством Ладислава Јанке. Како је и почео пре месец дана, читав серијал програма, наступом Оркестра Вујичић добитником Кошутове награде као највећег призања из области културе, тако се и завршава наступом младих, будућих нада, можда наследника Вујичића.

Овогодишњи програм се поред Будимпеште одвијао и у Сантову, Мохачу, Печују, Бати, Помазу, Десци, Батањи, Калазу – и осталим насељима широм Мађарске, где живе Срби.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …