srlaten

Др Славка Драшковић поднела извештај Одбору за дијаспору

Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић је информисала скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону о одржаној седници новог сазива Савета за Србе у региону и о инструкцијама о поступању представника министарстава у односима ка дијаспори и Србима у региону.

Инструкција говори о томе да министри у Влади Србије треба, при сваком сусрету с колегама из земаља у региону или у дијаспори где живи велики број Срба, на дневни ред да ставе и питања која муче Србе у тим државама. Документ се налази на усаглашавању у министарствима и ускоро ће се наћи на Влади.

„Већ смо премијеру достављали извештаје приликом сусрета са хрватским и словеначким премијерима и он нам је сам затражио податке пре пута у Македонију, које је искористио потом у билатералним сусретима“, рекла је др Драшковић.

Она је посланике информисала и о састанку Савета за Србе у региону, којим председава председник Србије Томислав Николић, и рекла да је усвојен предлог да тај Савет буде уједно надлежан и за дијаспору.

„Договорено је и да се формира посебно тело, које ће бити техничко, да му се промени назив у координационо или организационо тело и да оно помаже Савету у раду“, рекла је директорка.

Др Драшковић је пренела посланицима да је састанку Савета за дијаспору присуствовао државни врх, владика Иринеј и митрополит Амфилохије Радовић.

Она је рекла и да се Савет суочио са недостатком материјала од претходног сазива.

Директорка Канцеларије је истакла и да је у току прикупљање података који све државни органи и колико издвајају за Србе у региону и навела да Хрватска само за Хрвате у Босни и Херцеговини издваја 10 милиона евра, а Србија милион за све Србе ван земље.

„Према Стратегији, онолико средстава колико се издваја за мањине у Србији, толико треба да се издваја и за Србе ван земље“, рекла је.

Славка Драшковић је навела да Канцеларија ради на изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону, као и на акционом плану за спровођење Стратегије за Србе у дијаспори и региону. Она је најавила да ће за месец дана у скупштинску процедуру стићи измене Закона о дијаспори и Србима у региону.

„Формираћемо центар за брзе одговоре у Канцеларији. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова, ћемо убрзати одговоре на питања из дијаспоре. Посебно на она која се односе на држављанство, што је велики проблем наших у дијаспори“, рекла је др Драшковић.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …