srlaten

Др Славка Драшковић са министарком Сандром Фрауенбергер

Др Славка Драшковић директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону састала се са Сандром Фрауенбергер, покрајинском министарком за интеграцију града Беча са којом је разговарала о кључним темама везаним за побољшање положаја српске заједнице у овом граду.

По завршетку састанка др Славка Драшковић је у изјави медијима рекла да је задовољна разговором с госпођом Сандром Фрауенбергер, која има разумевања за потребе бројне српске националне заједнице која живи у Бечу и да се нада да ће сарађивати на пројектима интеграције Срба у Аустрији, али и на очувању националне особености и идентитета наше заједнице.

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић оценила је да је дијаспора веза и мост између две земље, која може да помогне односе у свим областима Србије и Аустрије. „Република Србија препознаје веома добре напоре аустријске државе у процесу интеграције, као и веома добре пројекте. Говорили смо интеграционој политици и напорима који су веома важни за српску заједницу у Бечу и очувању индетитета и језика. Договорили смо будућу сарадњу и пројекте, нарочито у вези са језиком, објаснила је Драшковић после разговора са представницом бечких власти.

[blockquote_left]Ко је Сандра Фрауенбергер?

Сандра Фрауенбергер (Sandra Frauenberger), покрајинска министарка за интеграције у Граду Бечу (рођена 1966. године у Бечу), од 2007. године била је градска саветница за послове интеграција, питања жена и заштите потрошача, функционерка је Социјалдемократске партије Аустрије (SPÖ). Женским питањима се најдуже бавила, члан је Бечког женског комитета од 1989. године.[/blockquote_left] „Покрајинска министарка се више од двадесет година бави женским питањима, што нам је заједничко, па смо разговарале и о сарадњи на пољу заштите права жена. У току разговора је настала идеја да се формира мрежа жена која би допринела сарадњи две земље, али и која би радила на стварању услова живота и рада које заслужују жене из српске заједнице: Замисао је да мрежа жена омогући лакше добијање посла незапосленим женама српске заједнице“, рекла је др Славка Драшковић. Жене, како је додала, су непрепознат потенцијал, и идући састанак могао би бити око женске мреже за сарадњу, нагласила је Драшковић, којој је боравак у Бечу прва посета српској дијаспори у западној Европи.

Фрауенбергер је констатовала да бечке власти имају дуги низ година добре контакте са српском заједницом. Она је објаснила да је у разговору са директорком Канцеларије за дијаспору размотрено више пројеката, од којих је посебно издвојила значај знања матерњег језика за учење немачког. С тим у вези, како је нагласила, биће пројеката који ће подстицати идентитет. Такође, како је истакла, усаглашено је да би модели из српске заједнице могли помоћи лични процес интеграције појединаца.

Идеја дијаспоре као моста између две земље је била основна нит око које су се данас водили разговори, а састанку су присуствовали и Милован Божиновић амбасадор Србије у Бечу, Марко Стијаковић, председник Аустријско-српског друштва и Аница Мацка Дојдер, посланик у Скупштини бечке покрајине.

Током посете Бечу Драшковић ће имати састанак и са државним секретаром за питања интеграције у Министарству унутаршњих послова Аустрије Себастијаном Курцом, као и представницима српске дијаспоре.

Иначе Беч, после Чикага, важи за највећи „српски град у иностранству, у којем Срби живе већ вековима, а само Српска православна црква је присутна више од 150 година.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …