srlaten

Славка Драшковић: Срби у дијаспори потенцијал матице

Извор: Танјуг

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић оценила је да се, за разлику од Срба у региону, њихови сународници у дијаспори налазе у знатно бољој позицији и да би могли да утичу на побољшање климе за улагања и на прилив директних страних инвестиција у Србији.

Slavka Draskovic
dr Slavka Draskovic

Славка Драшковић је изјавила Танјугу да су се Срби у дијаспори, за разлику од њихових сународника у региону, успешно изборили за своја права и често се налазе на високим положајима у друштву.

„У суштини, наш народ у дијаспори је веома добро интегрисан и то је веома добро. Они су пуноправни чланови те заједнице и налазе се већ на неким високим и утицајним позицијама и успешни су грађани тих земаља“, рекла је Драшковић.

Она је указала да је једна од најуспешнијих српских заједница у свету дијаспора у САД, која је, како је навела, и најбројнија са око милион чланова.

„У Немачкој их је између 500.000 и 800.000. Они су, такође, доста добро интегрисани. Ми ту имамо људе српског порекла који су у конгресу у Америци или у парламенту у Немачкој“, казала је она.

Потенцијал српске дијаспоре, према њеним речима, огледа се у људству, знању и капиталу.

„Ту је више од два милиона људи, не рачунајући регион. Са регионом четири и по, пет милиона. То је већ сила сама по себи“, рекла је Драшковићева, оценивши да српска дијаспора може да значајно помогне самом развоју Србије и приближавању Србије са земљама у којима су припадници српске дијаспоре успешни чланови друштва.

Она је нагласила да бројни успешни Срби у САД, Немачкој, Русији и другим развијеним земљама представљају могућност јачања сарадње Србије са земљама у којима живе.

Драшковић је указала и на потребу да Србија искористи примере других земаља у развоју односа са њиховим дијаспорама, како би и сама поспешила односе са сопственом дијаспором.

„Друге земље су много искористиле потенцијал и могућности дијаспоре, нарочито рецимо америчке, као што је то урадила Ирска“, рекла је Славка Драшковић, која је недавно у Београду са почасним конзулом Ирске у Србији Ен Пешић разговарала о искуствима те земље са њеном дијаспором у САД, где живи око 60 милиона Американаца ирског порекла. У Ирској живи око 4,5 милиона становника.

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је казала да је управо ирска дијаспора у САД једна од најзаслужнијих за економски препород Ирске последњих година.

Подсећајући да су припадници српске дијаспоре у САД често високообразовани технолошки кадрови, она је рекла да су компаније попут „Маjкрософта“, „Ју-ес стила“ и „Циска“ дошле у Србију управо захваљујући препорукама наших људи, који се у њима налазе на високим позицијама.

„Србија заиста има проблем одласка младих, талентованих и образованих људи и, на жалост, не очекујемо да се тај тренд битно промени, јер и друге земље имају исти такав тренд…Дијаспора пре може да Србији помогне да се побољша клима за улагање и да се повећају директне стране инвестиције, као што је то ирска дијаспора учинила за Ирску“, казала је директорка Канцеларије за дијаспору.

То је, према њеним речима, један од начина да наши таленти постепено почну да се враћају у Србију.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …