srlaten

Драшковић: Важно економско повезивање са дијаспором

Извор: РТС

Наша дијаспора је у свету међу првих пет по висини дознака, а међу инвестицијама у последње три. Наши напори иду ка што бољем информисању дијаспоре о начинима за улагање у Србију, каже Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у интервјуу за РТС.

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, у интервуу који је дала за РТС, говорила је о предстојећим изменама у Закону о дијаспори, као и начинима за боље економско повезивање дијаспоре и матице.

Шта ће се променити у Закону о дијаспори и Србима у региону?

Осим техничких промена, пошто више немамо Министарство за дијаспору и Србе у региону, него Канцеларију, што морамо да изменимо по закону, то је и прилика да променимо неке ствари које се тичу самог рада Скупштине , њених надлежности, да се то појача, да се појача веза са Владом, као и начин избора делегата.

Осим тога, било је речи и на састанку са председником и у Скупштини Србије око тога да би у закону требало такође размислити да се промени и део који се односи на надлежности Савета за Србе у региону, па би те надлешности требало да пређу и на дијаспору, а да тело које је било предвиђено за дијаспору, које се звало Савет дијаспоре што je у суштини ниђег ранга се предвиди да обавља неке техничке и оперативне послове за сам Савет.

Докле се стигло у изради тог закона?

Већ је направљен први нацрт, сада су у току последње дораде, и онда дајемо на усаглашавање у телима Владе и наравно са самом Скупштином дијаспоре, иде у јавну расправу.

Како повезујете матицу и дијаспору у економском смислу?

Дијаспора је најсигурнији извор прихода, да тако кажем, за Србију. По истраживањима Светске банке, 2,7 милијарде евра стиже годишње у Србију само од дознака, то је оно што шаљемо рођацима, пријатељима, укућанима…

А оно што је забрињавајуће у ствари, је то што је наша дијаспора, која је једна од најдарежљивијих по тим дознакама, међу првих пет у свету, у односу на друге дијаспоре, а међу инвестицијама у последње три. Забрињава што је ниво инвестиција веома низак из дијаспоре и наши напори су да се заиста приближи дијаспори начин на који може да се укључи у инвестирањe. Оно што је добро и где дијаспора може да допринесе јесте кроз сарадњу са локалним заједницама, јер су везани за свој родни крај, завичајна удружења, и то је оно на чему радимо.

Потписивање споразума са једном државном банком, а позвали смо и друге банке да се придруже, и са домаћим и страним капиталом, је у циљу обезбеђивања дијаспори да шаље дознакe без провизије.

Захваљујући овом нашем протоколу, сада имају могућност да шаљу новац без такси, да отварају рачуне потпуно бесплатно, а биће отворене и две телефонске линије и посебна адреса на којој ће људи из дијаспоре моћи да добијају информације о финансијском пословању- начинима да добију кредит, да улажу…такође бесплатно. Верујемо да је то један од начина на који дијаспора може да се што више информише и што боље укључи у економско повезивање и у том правцу имамо низ пројеката.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …