srlaten

Други Свесрпски самит у Цириху

Други Свесрпски самит пословне и академске заједнице у организацији Удружења српских привредника Швајцарске, уз подршку Привредне коморе Србије, Министарства спољних послова Србије и Града Лознице одржан је од 2. до 4. јуна у Дитикону, надомак Цириха. На отварању Самита, истакнута је снажна подршка Владе Србије даљем повезивању матице са дијаспором, те поручено да је дијаспора веома важна за даљи развој српске привреде.

„У име Владе и досадашњег премијера Александра Вучића, а сада председника Србије, дошли смо да подржимо Други Свесрпски сабор српске академске и пословне заједнице за који сматрамо да је веома важна идеја и која је први пут материјализована прошле године, а ово је својеврсни „стартап“ пројекат умрежавања српске дијаспоре и матице“, рекао је на отварању Самита саветник у Влади Србије за дијаспору Владимир Божовић.

Према Божовићевим речима, овај пројекат је значајан за унапређење иначе добрих билатералних односа Швајцарске и Србије, а однос две земље је у протекле четири године напредовао, истиче он, кроз 12 међусобних билатералних посета државника.

„Ове године Удружење српских привредника Швајцарске је посебан фокус ставило на сарадњу српских и швајцарских привредника, а Влада Србије је ту да их охрабри и подржи. Ако је прошли век био век великог српског страдања кроз ратове, нека ово буде век нашег повезивања, век конекције људи и идеја, а од наше воље да то разумемо и снаге да то спроведемо, зависиће и будући успех Србије“, истакао је Божовић.

Амбасадорка Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, истакла је да су ово први озбиљни кораци оснаживања веза дијаспоре Швајцарске са матицом, али да је потребно у наредном периоду снажније залагање свих институција како у Србији тако и у Швајцарској како би се овај и слични догађаји унапредили.

„Иницијатива за овај Самит потекла је из дијаспоре, а ми као амбасада се наравно трудимо да подржимо такве иницијативе јер доприносе повезивању и промоцији привреде. Ово су први кораци, али ту треба још труда како би се окупио већи број швајцарских привредника који би посетили Самит. Идеја је племенита, а Влада Србије ће овакве идеје и даље подржавати јер сматрамо да је добра за наше даље билатералне односе“, рекла је Јанковићева.

Привредни сајам „EXPO 2017“ трајао је три дана и окупио око 60 излагача из Србије и дијаспоре. У току самита организована су четири изузетно посећена форума: Пословни форум Србија – Швајцарска, Бизнис форум дијаспоре Пословног савета за дијаспору ПКС-а, медијски и академски форум. На Самиту је у оквиру медијског форума представљен пројекат „Тишина“ који говори о 410 српских манастира, аутора Предрага Стојића.

Трећег дана самита на додели признања Удружења српских привредника из Швајцарске присутне је поздравио владика Андреј Ћилерџић, епископ аустријско-швајцарско-италијаско-малтешке епархије и том приликом благословио одржавање наредног трећег самита српске дијаспоре у Цириху. Свечаном доделом плакета и захвалница, завршен je 2. Свесрпски самит пословне и академске дијаспоре, а затворили су га званично генерални конзул Републике Србије Зоран Јеремић и председник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић.

Свесрпски самит који се одржава другу годину заредом је национални пројекат који на једном месту окупља привреднике, пословне асоцијације, банкаре, научнике, професоре и уметнике из Србије и дијаспоре. Град Лозница je представио своје брендове, туристичку понуду и могућности за инвестирање. Партнери овог сајма су били Новосадски сајам, Медиа Инвент, СЕЦ и Привредна Комора Србије. Културни програм самита је представио културна српска удружења у Швајцарској. Програм самита водили су Миша Ћирић и Виолета Алексић

Министарство спољних послова – Одељење за миграциону политику и дијаспору, дипломатско – конзуларна представништва Републике Србије у Швајцарскoј и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону су подржали иницијативу Удружења српских привредника из Швајцарске.

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …