srlaten

Држава позива научнике и стручњаке из дијаспоре

извор: Танјуг

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је научнике и стручњаке из свих области који су се школовали овде, а раде у иностранству, да се повежу са матицом, јер, према речима министра просвете Томислава Јовановића, Србија више не сме да греши.

tomislav-jovanovicМинистарство позива научнике, предаваче, еминентне стручњаке да се повежу са овдашњим колегама, у циљу побољшања квалитета образовања и науке у Србији, рекао је министар Јовановић истичући да Србија мора да искористи овај потенцијал и да у том послу следи примере најразвијенијих земаља.

„Министарство ће обезбедити контакт са образовним институцијама, научноистраживачким организацијама, појединцима који желе да сарађују зарад добробити наше, али и светске науке“, навео је Јовановић Танјугу.

Образовање и наука су, како каже, универзални принципи који спајају народе, а циљ акције је између осталог да обезбеди да наша настава и образовање што раније уђу у токове светског образовног система, да наша наука добије место које јој припада.

„И данас, иако држава улаже мала новчана средства због економских разлога, допринос наше науке превазилази улагања државе“, истакао је министар и указао да је за нове резултате неопходна сарадња.

Уз жељу да се унапреди постојеће, ухвати корак са развијеним светом и подсећање да су и сами творци образовања у Србији знање стицали или се усавршавали у иностранству, Министарство се нада успешној сарадњи наших стручњака са колегама у свету, наводи се у позиву на сајту Министарства.

Знање и образовање су, како је наведено, незамењив услов и чинилац економског, културног и општег напретка сваке земље.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …