srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Државна сахрана последњег југословенског краља

Државна сахрана краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја организована је у краљевској крипти Цркве светог Ђорђа на Опленцу у недељу, 26. маја.

Сахрана је обављена уз највише почасти и у присуству чланова породице Карађорђевић, државног врха Србије и Републике Српске, патријарха Иринеја, као и представника краљевских породица из других држава. Делегацију Србије предводили су председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Посмртни остаци су се налазили у Саборној цркви у Београду, где је у суботу, 25. маја, од 9 до 11 часова, служена света архијерејска литургија у Саборној цркви, а затим од 11 до 11.15 часова помен.

Званични програм државне сахране почео је у недељу 26. маја у 10 часова светом саборном архијерејском литургијом у Цркви светог Ђорђа на Опленцу, коју је служио патријарх српски Иринеј са архијерејима Српске православне цркве.

Краљ Петар Други био је најстарији син краља Југославије Александра Првог, који је убијен у атентату у Марсељу 1934. године. Петар није никада абдицирао, а последње године живота провео је у Америци, где је умро 1970. године и сахрањен у цркви Светог Саве у Либертвилу, у држави Илиноис. Његови, као и посмртни остаци принца Андреја, пренесени су у Србију у јануару ове године.

Посмртни остаци Марије Карађорђевић, жене краља Александра и мајке краља Петра Другог, допремљени су из Лондона 29. априла, док је тело последње југословенске краљице Александре Карађорђевић, супруге Петра Другог, из Грчке допремљено 9. маја.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …