srlaten

„Дучићу за сећање“ у Херцег Новом

У дворани „Парк“ у Херцег Новом у четвртак 06. децембра 2018. године, одржано је књижевно вече посвећено Јовану Дучићу, у организацији Српског просветног и културног друштва „Просвјета“. 

О Јовану Дучићу као књижевнику, песнику и дипломати говорили су професори српског језика и књижевности Милун Ђурђевац, Бранка Банићевић, Винка Перишић Шаренац, као и професорица историје Маја Жарић.

Обраћајући се присутнима професори су истакли да се књижевно вече организује у знак сећања на 75 годишњицу од смрти Јована Дучића. Говорећи о животном путу Јована Дучића као књижевника и као дипломате истакнуто је да је Дучић  био један од најомиљенијих песника српског модернизма са простора бивше Југославије, који је имао дуготрајну и запажену дипломатску каријеру. Како је наглашено и након 75 година, уметничко стваралаштво Јована Дучића се и даље публикује и чита истим интензитетом, што показује посебну и снажну димензију Дучићевог књижевног стваралаштва, као и његов утицај на развој модерне српске књижевности и поезије. Испред Генералног конзулата манифестацији је присуствовао конзул жеран З. Дојчиновић.

Чланови СПКД „Просвјета“ су у свом обраћању посебно истакли захвалност Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, која је путем конкурса суфинансирала књижевне вечери у 2018. години а које СПКД „Просвјета“ приређује у Херцег Новом.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …