srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Два у једном

Два у једном

Текст: Стане Рибич (Удружење Срба у Словачкој)

У просторијама Дома уметности у Пиештанима су 04. марта отворене две изложбе. Изложба коморних скулптура Стојадина Цветковића и изложба фотографија Миливоја Јоцића из Братиславе. Покровитељство над овим манифестацијама су преузели амбасадорка Србије у Словачкој, Радмила Хрустановић и градоначелник Пиештана, Ремо Чикуто. Организатор је Удружење Срба у Словачкој а све је било финансирано уз помоћ Савета владе Словачке републике, Култура националних мањина 2013.

Фото: Михал Маркусик

Уводну реч и речи добродошлице је имала Едита Белошевић, директорица Дома уметности која је похвалила дугогодишњу сарадњу са Удружењем Срба у Словачкој. О културном делу програма се побринуо мали Самко, ученик Основне музичке школе, који нам је одсвирао две мелодије.

Амбасадорка републике Србије у Словачкој, Радмила Хрустановић је после културног дела програма и званично отворила обе изложбе.

Веома добра сарадња са Домом уметности у Пиештанима траје већ неколико година захваљујући Едити Белошевић, која увек има позитиван однос према Србији и српској култури али и која зна да препозна квалитетне пројекте. Још у току ове године планирамо заједничку реализацију два пројекта и то Дане српског документарног филма и концерт српских изворних песама.

Документарни фотограф Миливоје Јоцић живи у Братислави и за собом има већ неколико изложби. Својим фотографијама нам приказује носталгију за светом који полако нестаје. Нестају људи, нестају културе, нестаје лепота, нестаје добро…. Остају само Мишине фотографије које ће нам у будућности једном сведочити, да је све то постојало.

Скулптуре Стојадина Цветковића, живе легенде српског вајарства, који живи и ради у Мађарској /Ђула/, зраче посебном енергијом. Доносе нам мир и космичку силу, како каже сам аутор, која се преноси до свакодневног живота. 20 скулптура разних тематских интерпретација буде разна позитивна осећања. Стојадин Цветковић, осамдесетпетогодишњи уметник је још увек активан и ствара. „Рад је веома важан елеменат постојања. Ја када не бих више стварао, не бих сам ни постојао“, речи су нашег познатог вајара.

Check Also

Видовдански виртуелни скуп представника српске дијаспоре из САД

Представници српске дијаспоре из Сједињених Америчких Држава окупили су се на виртуелном скупу како би …