srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Два у једном

Текст: Стане Рибич (Удружење Срба у Словачкој)

У просторијама Дома уметности у Пиештанима су 04. марта отворене две изложбе. Изложба коморних скулптура Стојадина Цветковића и изложба фотографија Миливоја Јоцића из Братиславе. Покровитељство над овим манифестацијама су преузели амбасадорка Србије у Словачкој, Радмила Хрустановић и градоначелник Пиештана, Ремо Чикуто. Организатор је Удружење Срба у Словачкој а све је било финансирано уз помоћ Савета владе Словачке републике, Култура националних мањина 2013.

Фото: Михал Маркусик

Уводну реч и речи добродошлице је имала Едита Белошевић, директорица Дома уметности која је похвалила дугогодишњу сарадњу са Удружењем Срба у Словачкој. О културном делу програма се побринуо мали Самко, ученик Основне музичке школе, који нам је одсвирао две мелодије.

Амбасадорка републике Србије у Словачкој, Радмила Хрустановић је после културног дела програма и званично отворила обе изложбе.

Веома добра сарадња са Домом уметности у Пиештанима траје већ неколико година захваљујући Едити Белошевић, која увек има позитиван однос према Србији и српској култури али и која зна да препозна квалитетне пројекте. Још у току ове године планирамо заједничку реализацију два пројекта и то Дане српског документарног филма и концерт српских изворних песама.

Документарни фотограф Миливоје Јоцић живи у Братислави и за собом има већ неколико изложби. Својим фотографијама нам приказује носталгију за светом који полако нестаје. Нестају људи, нестају културе, нестаје лепота, нестаје добро…. Остају само Мишине фотографије које ће нам у будућности једном сведочити, да је све то постојало.

Скулптуре Стојадина Цветковића, живе легенде српског вајарства, који живи и ради у Мађарској /Ђула/, зраче посебном енергијом. Доносе нам мир и космичку силу, како каже сам аутор, која се преноси до свакодневног живота. 20 скулптура разних тематских интерпретација буде разна позитивна осећања. Стојадин Цветковић, осамдесетпетогодишњи уметник је још увек активан и ствара. „Рад је веома важан елеменат постојања. Ја када не бих више стварао, не бих сам ни постојао“, речи су нашег познатог вајара.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …