srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Два века српске школе у Загребу

Извор: РТС

Свечаном академијом у Загребу су обележена два века од оснивања прве српске основне школе при загребачкој православној црквеној општини, и десет година од оснивања Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“.

Skola

Председница Хрватске поручила је на свечаној академији да Хрватска жели да буде држава стварне, а не само прокламоване толеранције, преноси Танјуг.

Колинда Грабар Китаровић поздравила је учитеље, ђаке и званичнике речима „Христос васкрсе!“, истакавши да је јубилеј важан не само по свом историјском значењу, него још више по томе шта значи за будућност.

Напоменувши да је просветни рад основни задатак Српске православне цркве, она је подсетила на људе који су из љубави према свом народу своја знања и способности уложили у праведни циљ – да деца и млади добију што боље образовање и постану што бољи људи.

„Тим настојањима нису сва времена била једнако склона, но пре десетак година дозрело је време за обнову те просветне традиције“, рекла је хрватска председница додајући да је на подстицај покојнога митрополита Јована, уз подршку СПЦ, као и државних и градских власти, отворена нова гимназија.

Школа користи име Кантакузине Катарине Браниковић, српске племкиње из 15. века, која је велики део живота провела у Загребу и Хрватској.

„Са своје стране помагаћу афирмацију свих националних мањина и верских заједница“, нагласила је хрватска председница и додала да је толеранција само основа за крајњи циљ – отварање простора афирмацији културних и верских идентитета мањинских заједница и њихова интеграција у друштвени живот.

Загребачко-љубљански митрополит Порфирије истакао је да хрватски и српски народ повезује хришћанска вера и простор на којем заједнички живе и којег прожимају.

„Нисмо једнообразни, и Богу се не морамо једнообразно молити“, рекао је Порфирије, напомињући да је Бог створио различитост.

Изасланица српског председника Јасмина Митровић Марић оценила је да би било мање незнања и више љубави кад би се сви држали порука Светог Саве, првог српског учитеља и просветитеља.

„Одупирући се сопственом немару према култури памћења, негујући националну самосвест и равноправност, развијајући слободно мишљење и стварање, српски и хрватски народ треба да поштују своје славне претке“, рекла је Митровић Марић.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …