srlaten

Две деценије Савеза српских друштава Словеније

извор: Раде Бакрачевић,  stajerska.eu

Савез српских друштва Словеније је обележио 20 година рада и постојања. Тим поводом 14. марта на Бледу је организована Свечана академија која је окупила угледне личности из политичког, културног и јавног живота Словеније, Србије, Републике Српске, Словачке, Аустрије и Румуније.

slov1
фото: Добре Стојановски, stajerska.eu

Гости Свечане академије Савеза српских друштава Словеније били су Тања Фајон, посланик Р Словеније у Европском парламенту Републике Словеније, Јанко Веселиновић, председник Одбора за дијаспору и Србеу региону Народне Скупштине Републике Србије, Драган Матић, председник Одбора за културу Парламента Републике Словеније, Дане Малешевић, министар за просвету и културу у Влади Републике Српске, Огњен Вучина, шеф кабинета у Министарству просвете и културе Републике Српске, Антон Першак, државни у Министарству културе Р Словеније, Саша Газдић из Министрства културе Р Словеније, Игор Тершар, директор Јавног фонда за културне делатности Словеније, Александар Радовановић, амбасадор Србије у Словенији, Стана Кончаревић, конзул у амбасади Србије, Жељко Јеркић, амбасадор БИХ у Словенији, Азра Поповић конзул БИХ у Словенији, Дејан Мандић, секретар СПЦ у Словенији, Мирко Јокић, заменик Владике Зворничко- тузланског, Тони Межан, заменик градоначелника Бледа, Матјаж Завршника, директор Завода за културу Блед, Стане Рибич, представник српске националне заједнице Словачке, Огњен Крстић, председник Савеза Срба из Румуније, Борислав Капетановић, представник Савеза српских друштава Аустрије, Милош Радић, Драгомир Благојевић и Илија Јанковић, бивши председници Савеза: Васо Предојевић, Маринко Јагодић, Остоја Шобот, Радослав Милановић, Раде Вучковац, српски књижевници из Словеније.

Савез српских друштава Словеније  основан је у Љубљани на  првој скупштини 4. 3. 1995. године и тренутно има 16. српских друштава. Председник ССДС Никола Тодоровић уручио је признање за успешну сарадњу амбасадору Р Србије у Р Словенији Николи Радовановићу.

slov radov
фото: Добре Стојановски, stajerska.eu

“Тих година прошлог века –  обзиром на тадашње односе и лошу медијску слику о државној политици тадашње Србије односно Савезне републике Југославије, Срби у Републици Словенији су се почели организовати у српска културна и друга друштва, иако су понегде реч „српска“, по властитом избору, или на препоруку органа, надлежног за регистрацију, испустили. Неколико друштава, која су била оснивачи, су угашена. Треба да се подсетимо да су биле у време настајања првих културних друштава, не само медијске препреке и сметње за објективно информисање, него отежан или у потпуности онемогућен нормалан саобраћај, не само роба, него и људи», рекао је Никола Тодоровић, председник Савеза српских друштава.

„У време када је српски народ изван своје матичне државе више бринуо о матичној држави него матична држава о њему, су били ретки појединци у нашој новој домовини – Словенији, који су схватили да је добар део српског народа након осамостаљења Словеније, трајно остао без уређеног колективног статуса. Матична држава Србија, у то време вербално нападана споља, раздељена и посвађана изнутра, није имала снаге или ауторитета да би у билатералним односима или на мултилатералном нивоу упозорила на проблеме с којима се сусреће српски народ у ново насталим државама, када су у питању колективна права. Ако занемаримо тако зване избрисане, за које је правомоћно  утврђено да су им била грубо повређена људска права, и да те повреде и неправду мора држава исправити, ми Срби у Словенији у односу на друге делове некадашње заједничке државе, смо релативно мирно преживели распад. Тек након завршетка грађанских ратова на тлу некадашње СФРЈ, српска културна и друга друштва и ССДС почели су се бавити с главним посланством, националном културом у најширем смислу речи, али и питањем властитог статуса у својој новој домовини», рекао је између осталог Никола Тодоровић.

slov2
фото: Добре Стојановски, stajerska.eu

Председници српских друштава разговарали су са амбасадором Александром Радовановиће, конзулом Станом Кончаревић и народним послаником Р Србије др Јанком Веселиновићем, председником Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Р Србије.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …