srlaten

Двогодишњица акције „Негујмо српски језик“ у Амбасади Србије у Берну

Извор: РТС

У Амбасади Р. Србије у Берну, 01. јуна 2019. године одржана је акција „Негујмо српски језик“, коју Министарство културе и информисања Р. Србије и Амбасада већ две године заједно спроводе у Швајцарској.

Пред препуном двораном у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику из читаве Швајцарске, њихови родитељи и наставници, приказана је дечија представа са српским народним бајкама, у извођењу Светислава Булета Гонцића, Аните Стојадиновић и Душана Матејића, који су за ову прилику допутовали из Београда.

Присутнима се обратила и проф. др Кајоко Јамасаки Вукелић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика. Проф. Јамасаки Вукелић, која већ скоро 40 година живи и ради у Београду и изврсно говори српски језик, пренела је ученицима поруку о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика и ћириличног писма.

„Ваш језик је ваш завичај“, поручила је професорка Јамасаки Вукелић.

Отварајући скуп, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић навела је да је основни циљ Министарства културе и информисања и Амбасаде да кроз спровођење ове акције помогне очување језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању, при чему је посебно значајно то што је акција пре свега посвећена деци школског узраста.

Светислав Буле Гонцић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“, подсетио је да је она започела у Србији пре четири године на нивоу Града Београда и да је ступањем тадашњег градског секретара за културу Владана Вукосављевића на дужност министра културе и информисања подигнута на републички ниво. Он је оценио да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин да се стратешки поставимо према питањима нашег језика и писма код српског народа у дијаспори.

Публика је имала прилике и да погледа постере и спотове акције „Негујмо српски језик“. Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда „Evro Book“ донирали су књиге на поклон српским ђацима у Швајцарској, док је Министарство културе и информисања поклонило мајице са натписом „Негујмо српски језик“.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …