srlaten

„Економије јасеновачког логора“ у Бечу

Поводом 70 година од пробоја логораша из усташког логора за масовно уништење Јасеновац,  у Истраживачком центру за историјске мањине у Бечу синоћ је отворена изложба „Економије јасеновачког логора“, у  организацији СПКД “Просвјета у Аустрији”.

plakat

На отварању изложбе у Истраживачком центру за историјске мањине (Forschungszentrum für historische Minderheiten), на

адреси Kohlgasse 27-29 у 5. бечком округу, говорили су Аница Мацка Дојдер, посланица у Скупштини града Беча, Срђан Мијалковић, председник СКПД „Просвјета“, Беч и Тања Тулековић, из Спомен подручја Доња Градина.

Посланик у Скупштини града и покрајине Беча, Аница Мацка-Дојдер оценила је, приликом отварања изложбе, да је битно суочавање са злочинима за напредак. Она је изразила наду да ће, као се чини овом изложбом у вези злочина Другог светског рата, бити ускоро организована и изложба која ће приказати злочине из прошлог рата на Балкану.

„Будућност се може градити само на спознаји да злочина више никада не сме бити“, подвукла је Мацка-Дојдер.

Кустос изложбе Тања Тулековић из Спомен подручја Доња Градина објаснила је да се изложба састоји од 15 паноа на којима је објашњено шта су биле економије у саставу концентрационог логора Јасеновац.

„То су сва околна српска села, у којима су терани логораши, у ланцима, по сваком времену, без довољно хране и воде, да обрађују земљу, како би опскрбили усташе намирницама. Ова тема је специфична по томе јер су најзначајнија вербална сведочанства логораша. На тај начин је конципирана ова изложба“, објаснила је она.

Према речима кустоса посетиоцима је на једноставном језику некадашњих логораша дочарано шта се догађало на тим економијама и страхоте кроз које су прошли.

Текстови на паноима, који су први пут изложени 1.априла прошле године, су на српском и енглеском језику, а СКПД „Просвјета“, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији, је направила и превод на немачки језик. Изложба, како је планирано, после Беча треба да се сели у Словачку и Мађарску.

Члан управе „Просвјета“ Недељко Савић, иницијатор изложбе, истакао је да се од оснивања Друштво активно бави културом сећања, а да се ове године навршава 70 година Јасеновачког пробоја, које друштво обележава овом изложбом.

Савић је објаснио да је констатовао да се у Аустрији готово ништа не зна о злочинима почињеним на Балкану током Другог светског рата, због чега је оваква изложба битна.

Изложба ће бити отворена до 17. априла.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …