srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Електронска лична карта у Хрватској

Подсећамо, од понедељка, 8. јуна, грађани у полицијским управама и станицама у Хрватској, могу предавати захтеве за електронске личне карте, у складу са одредбама новога ,,Закона о особним исказницама“, који је ступио на снагу 6. јуна.

Право на хрватску ,,електроничку особну исказницу“ имају сви хрватски држављани, без обзира на старост и пребивалиште, јер ће се онима у иностранству уписати податак о њиховом пребивалишту ван Хрватске. Такође, хрватски држављани који пребивају у иностранству, захтев за издавање ,,електроничке особне исказнице“ могу поднети у било којој полицијској управи или станици у Хрватској, док хрватским држављанима с пребивалиштем у РХ личну карту издаје полицијска управа или станица надлежна према месту пребивалишта или боравишта.

Наглашавамо да не постоји обавеза мењања тренутно важећих личних карата све до истека њиховог рока важења те да особе које имају личну карту с трајним роком важења немају потребу мењања, али уколико желе своју личну карту заменити новом, електронском, могу то учинити.

Новим Законом је, уз редовни и убрзани поступак, прописано и издавање личне карте по хитном поступку, у којем се лична карта издаје у року од три дана од дана подношења захтева. Личну карту издату у хитном поступку, грађанин ће преузимати у полицијској управи у којој је поднео захтев, а уколико је захтев поднео у полицијској станици, личну карту подиже у полицијској управи у чијем је станица саставу.

Какве ће врсте елекронских личних карата од 6. јуна бити доступне, који су им рокови важења, цене у зависности од врсте поступка у којем је захтев предан, можете сазнати на сајту Министарства унутрашњих послова Хрватске.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …