Novi portal SRBI.HR

Internet portal Srbi.hr novi je medijski projekat u okviru Odbora za informisanje Zajedničkog veća opština iz Vukovara, pored časopisa Izvor koji izlazi od 2006. godine i televizijske emisije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ koja se emituje na Radio-televiziji Vojvodine, satelitskom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske.

Portal je pokrenut 2018. godine sa željom i ciljem da svi u Hrvatskoj, ali i izvan nje mogu da pročitaju kvalitetne i proverene vesti, informacije, reportaže i druge zapise o Srbima iz Hrvatske.

Na portalu će se nalaziti tekstovi o srpskoj kulturi, jeziku, tradiciji, istoriji, sa posebnim naglaskom na trenutnu situaciju i današnji život Srba od najurbanijih gradova do najzabačenijih sredina u kojima žive pripadnici srpske zajednice.

“Želja nam je da informacije koje plasiramo budu više od onoga što se o Srbima u Hrvatskoj može pročitati i saznati na stranicama drugih novina i portala, više od običnih agencijskih vesti, bez kopiranja i jednostavnog prenošenja onoga što o nama pišu drugi”, stoji na portalu.

„Cilj pokretanja portala je da brže plasiramo informacije o Srbima u Hrvatskoj“, rekao je Nikola Milojević, urednik Srbi.hr i ujedno i novinar dvomesečnika „Izvor“ i TV produkcije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“.

„Prirodno je bilo da nakon časopisa i emisije, otvorimo i portal. Mi ćemo proizvoditi skoro sav sadržaj koji će biti plasiran. Nemamo dopisnike koji bi pokrili sve oblasti u Hrvatskoj, ali ovo je korak napred za informisanje Srba u Hrvatskoj“, kaže Milojević.

Nikola Milojević je 2015. godine bio jedan od polaznika prakse za novinare – priapadnike srpskih zajednica iz regiona koje je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Redakciju Srbi.hr čine novinari časopisa i emisije Odbora za informisanje ZVO – Jadranka Jaćimović-Ivan, Srđan Sekulić, Vaska Radulović, Zoran Popović, Stana Nemet, kao i zamenik urednika Slavko Bubalo.

Check Also

Milunka Savić, the most awarded female combatant in the history of warfare

She hid her chest pretending to be a man so she could fight a valiant …