srlaten

Европска смотра српског фолклора у Бечу

аутор: Весна Димитријевић, дијаспора.тв

21. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, одржаће се у конгресном центру Пирамида у Бечу, 14. и 15. маја 2016., када се очекује долазак око 60 српских друштава из читаве Европе и преко 2.500 учесника. Према програмском садржају и броју учесника, ово је највећа и најзначајнија културна манифестација српске омладине која живи ван своје матичне земље.

smotra 2016 naslovna

Неговање и чување културе песмом и игром је само један од циљева Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону. Ово је и прилика да млади српског порекла широм Европе покажу своје умеће, али да негују стара и склапају нова пријатељства. Смотра се одржава сваке године од 1996. године и такмичарског је карактера.

На овогодишњој смотри која ће се одржати 14. и 15. маја у Бечу такмиче се ансамбли из бројних земаља: Италије, Немачке, Француске, Аустрије, Румуније, Хрватске, Републике Српске, Швајцарске, Словеније и многих других. Смотра се после 10 година одржава у Бечу, а самим тим и враћа у дијаспору, јер су се предходних година, смотре, одржавале у Србији и Републици Српској.

Домаћин 21. Европске смотре српског фолклора је КУД „Стеван Мокрањац“, уз подршку Савеза Срба Аустрије и Заједнице српских клубова у Бечу. Покровитељи манифестације су Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регион, и град Беч.

Опште је познато да ће ову манифестацију пратити више хиљада Срба који живе у дијаспори. Већ пристижу најаве поштоваоца српске народне баштине из читаве Европе, али и велики број оних који ће спојити лепо и корисно и поред смотре, посетити и бечке атракције.

stevan mokranjac folklor

Саша Божиновић, члан организационог одбора је задовољан на указаној прилици, да се КУД „Стеван Мокрањац”, по ко зна који пут, докаже као добар домаћин.

– Припреме су току и протичу у најбољем реду. Обезбедићемо врхунске услове за учеснике на бини, али такође и све најбоље, када су смештај и програм у питању. – каже Божиновић и додаје:

– Веома се радујемо због великог интересовања за смотру у Бечу како учесника, тако и њихових родитеља и познаника који долазе са играчима у Беч.

КУД „Стеван Мокрањац“ је једно од најмасовнијих и најуспешнијих друштава у дијаспори, и троструки је првак Европе у фолклору.

Квалификације: Савезне смотре

Фолклорни ансамбли се морају, зависно по земљама одакле долазе, квалификовати за наступ на Европској смотри и то на својим државним смотрама.

Прво такмичење се одржава у Швајцарској 12. марта, а у Немачкој и Словенији у априлу. Остале земље такође имају заказане смотре и то је једна од тренутно главних тема и преокупација свих фолклорних клубова у дијаспори. Из организационих и финансијких разлога, аустријски Савез је ове године донео компромисну одлуку да се савезна смотра, која је била планирана за 7. мај, ипак откаже, а да се сви први ансамбли из Аустрије могу пријавити за учешће на Европској смотри.

Програм

Програм 21. Европске смотре српског фолклора дијаспоре почиње 14. маја око 16:00 сати у конгресном центру “Пyрамиде” свечаним отварањем, уз присуство званичника и свих учесника, а затвара се у недељу, 15. маја, ревијалним наступима гостујућих ансамбала и свечаном доделом награда. После такмичарског и ревијалног дела предвиђен је забаван програм са музиком и дружење.

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …