srlaten

Европска смотра српског фолклора

Двадесета европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону  одржаће се од 22. до 24. маја у Центру Сава у Београду. Програм смотре можете преузети на званичном порталу ове традиционалне манифестације  www.es2015.com

smotra f 1

Смотра српских ансамбала из дијаспоре, према свом програмском садржају, циљевима и броју учесника највећа је и најзначајнија културна манифестација српске омладине која живи ван своје матичне земље.

Манифестација је покренута 1996. године, одржава се једном годишње и такмичарског је карактера. У дводневном такмичарском и ревијалном програму, приказују се народне игре, песме, музика, обичаји и народне ношње са територије Србије, односно осталих територија где живи српски народ и негује културу, народну традицију, језик, као и важне чиниоце једног народа, посебно оне који живе далеко од матице.

Циљ манифестације је да млади спрског порекла широм Европе, који на овај начин негују своју богату културну баштину, покажу своје умеће и шта су током године ново урадили, негују стара познанства, склапају нова пријатељства и једном годишње се друже у матици Србији и Републици Српској.

У оквиру Смотре биће представљена и монографија о две деценије Европске смотре фолклора под називом „Живот није игра, ИГРА је живот“, а у петак, 22. маја у 21.00 сат у Кнез Михаиловој улици у Београду биће одржана ревија народних ношњи.

smotra f 2

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …