srlaten

Фестивал „Процветај“ – српски уметник је европски уметник

Извор: РТС

Први фестивал ликовних уметности „Процветај“, у организацији Удружења ликовних уметника Србије, биће одржан од 17. до 21. јула на Калемегдану.

Фестивал почиње отварањем изложбе „Српски уметник = европски уметник“ у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“. Гостују Величковић, Шобајић, Омчикус…

У оквиру изложбе „Српски уметник = европски уметник“ до 31. јула публика ће моћи да погледа дела познатих српских сликара и вајара који живе и раде у земљама Европске уније – Владимира Величковића, Милоша Шобајића, Јармиле Вешовић, Љубинке Михајловић, Петра Омчикуса, Богдана Павловића, Дамјана Ђакова.

На платоу испред Павиљона биће организована ликовна колонија на 20 штафелаја и више радионица за децу и одрасле, најавио је УЛУС.Радионице за децу – сликарска, вајарска, мозаик, цртање на песку, графичка, књижевно-ликовно-позоришна, радионица папирног веза, одржаваће се од 10 до 13 сати. Прва два дана фестивала биће одржане радионице рециклаже папира и керамике на којима ће своје радове представити штићеници Дома за децу и омладину без родитељског старања „Дринка Павловић“.

У послеподневним сатима, од 17 до 22 сата, предвиђене су радионице за одрасле, као и разговори са уметницима – Величковићем, Милицом Томић, Зорицом Кубуровић, Зораном Николићем, видео перформанси и модне ревије. Последњег дана изложбе биће организована аукција дела која настану током ликовне колоније, а сав приход ће ићи за

Павиљон „Цвијета Зузорић“, који је, како је наведено, у веома лошем стању. Ауторка пројекта, сликарка и дизајнерка Катарина Станковић Бјеговић каже да је циљ фестивала „Процветај“ да привуче људе који не посећују често галеријске просторе.

„Наш мотив је био да такозвану високу уметност спустимо међу обичне људе, да покажемо да она није резервисана само за елиту, нити једино за галерије, да ненаметљивом едукацијом неофицијелне публике популаришемо домаћу уметност, с посебним акцентом на чињеницу да српски уметници припадају европском културном моделу“, објаснила је Бјеговић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …