srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Фестивал српске културе у Истри

Седми фестивал српске културе у Истри организовали су Веће српске националне мањине Истарске жупаније, Клуб Срба Истарске жупаније и Координација Срба у Истри. Ова манифестација представља континуирани допринос неговању културног и укупног идентитета Срба у овом делу хрватске и представља значајну форму презентације српске културе, што доприноси и укупним билатералним односима две земље, истакнуто је на отварању.

Милан Рашула председник Већа Срба Истре, Горан Петковић парох, Растко Јанковић Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Момчило Радовојевић конзул РС у Ријеци, Роберт Цвек председник градског Већа Пуле, Горан Савић изасланик Ђорђа Радиновића председника Општине Стара Пазова, Радомир Јанковић председник Координације Срба у Истри
Милан Рашула председник Већа Срба Истре, Горан Петковић парох, Растко Јанковић Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Момчило Радовојевић конзул РС у Ријеци, Роберт Цвек председник градског Већа Пуле, Горан Савић изасланик Ђорђа Радиновића председника Општине Стара Пазова, Радомир Јанковић председник Координације Срба у Истри

Свечаном отварању Седмог фестивала српске културе у Истри присуствовали су парох Пулако – Перојски Горан Петковић, Генерални Конзул РС у Ријеци Момчило Радивојевић, Расто Јанковић испред Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП Србије, Роберт Цвек председник Градског већа Пуле и изасланик жупана Валтера Флега, Милан Рашула председник Већа Срба у Истри и Радомир Јанковић председник Координације Срба у Истри.

Седми фестивал српске културе у Истри се одржава под покровитељством и уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

folklor

Седми фестивала српске културе отворен је 16. априла у Српском култуном центру Истра у Пули свечаним програмом у којем су наступили КУД Бранко Радичевић и Градски тамбурашки оркестар Стара Пазова, песници Владимир Благојевић, Слађана Ђорђевић, Зоран Маслаковић, Милош Сакић, Предраг Безбрадица и Миодраг Јакшић, примадона Александра Ангелов Јовановић и други. Програм суводили Александар Симић новинар и водитељ ТВ Студиа Б и Александра Радаковић ПР издавачке куће АРТЕ из Београда.

Седми фестивал посвећен је великој српској сликарки и хуманитарки Надежди Петровић, а њој у  част отворена је у Галерији СКУЦ-а велика изложба слика Александре Ђурић из Новог Сада, Марије Гужвице из Нове Пазове, Снежане Петровић Сударић из Копра и Милице Јакшић из Старе Пазове.

У вечерњим сатима првог дана фестивала за млађу публику приређен је концерт рок бенда НИЧИМ ИЗАЗВАН из Београда у култном рок клубу РОК КАФЕ у Пули.

Фестивал је обишао све велике градове у Истри, па је тако програм Фестивала у петак 17. априла гостовао у рударском граду Лабину где је отворена изложба слика Маријана Каравцле академског сликара из Старе Пазове, концерт фолклорног и тамбурашког ансамбла Бранко Радичевић из Старе Пазове, заједничко дружење са бројним гостима из политичког и јавног живота Лабинсштине настављен је у ресторану Старе Стазе а добро расположење и забава потрајала је до зоре.

У суботу 18. априла каравана Седмог фестивала гостовала је у истарском граду Ровињу, учесници су обишли стари град, цркву св. Еуфемије, Гризију са бројним галеријама и атељејима, а Концерт класичне и филмске музике Градског тамбурашког оркестра Стара Пазова под управом маестра Љубинка Лазића и специјалних гостију примадоне Александре Ангелов Јовановић и Миње Суботе, одржан је у Мултимедијалном центру Ровињ.

 

У недељу 19. априла после свечане литургије у цркви св Спиридона у Пероју приређеној у части извођача, гостију и учесника 7. Фестивала одржан је  традиционални излет на острво Национални парк Бриони.

 

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …