srlaten

Филм Погром – 10 година касније приказан у Отави

извор: бета

Приказивањем документарног филма „Погром – 10 година касније“ синоћ је у престоници Канаде обележена десетогодишњица мартовског страдања Срба на Косову и Метохији.


У погрому 17. и 18. марта 2004. погинуло је 19 а повређено 900 људи. Из домова је протерано 4.000 лица, а у шест градова и десет села више не живи ни један Србин, а 935 кућа неалбанаца је запаљено, срушено или оштећено. Спаљено је и 35 српских светиња од којих су 18 од посебног културног значаја.

Пројекцију филма титлованог на енглески језик за представнике канадског политичког живота, дипломатског кора и српске дијаспоре приредила је Амбасада Србије у Отави. Обраћајући се присутнима отправница послова Мирјана Шешум-Ћурћић рекла је да велики број напада на српско
становништво и српску историјску, културну и духовну баштину показује да етничко угњетавање ни данас није престало упркос разговорима (под окриљем Европске уније) у Бриселу и тежњама запомирењем.

Она је подсетила да је у јануару Србија започела приступни процес придруживања Европској унији. „На то смо поносни и сматрамо да ће бити подстицај за побољшање животних услова срског народа на Косову и Метохији и убеђени смо да ће конструктиван прилаз европским вредностима у српском друштву бити долично уважаван“, рекла је Мирјана Шешум-Ћурћић.

Она је додала да се, међутим, „Срби и припадници осталих мањинских заједница сусрећу са проблемима: слобода кретања је ограничена или
забрањена; угрожени су безбедност, слобода говора и коришћења језика, приступ институцијама, изборна и друга права; нису осигурани услови за безбедан повратак програних“.

Шешум-Ћурћић је закључила да је „Србија спремна за нормализацију и помирење у региону, за дијалог у циљу изналажења свеобухватних решења, али није и неће бити спремна да прихвати једнострано проглашење косовске независности“.

martovski pogrom
Филм „Погром – 10 година касније“ произвели су „Мост“ и Канцеларија Србије за Косово и Метохију, а пројекција је одржана у новом српском центру црквено-школске општине „Свети Стефан“ у Отави, првом српском објекту те врсте у историји канадске престонице.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …