srlaten

Фолклор спаја Србе

Дводневна Европска смотра српског фолклора, на којој је учествовало 44 фолклорна ансамбла из 11 земаља, одржана је током викенда у Нишу.

Отварање 18. европске смотре српског фолклора у Нишу

Око 2.000 младих Срба из дијаспоре, уз дружење и неговање фолклорних игара, имало је могућност да упознају домовину својих родитеља и обичаје земље одакле потичу. За њих је организовано и заједничко дружење које је одржано у дворишту Бановине.

„За нас ово није само игра, ово је очување националног идентитета, културе и обичаја земље у којој су рођени наши родитељи и веза са матицом“, сложно су поручили чланови асамбала.

Осим такмичарског дела, публика је након отварања, у ревијалном делу Смотре видела наступе Националног ансамбла „Коло“ из Београда и „Венац“ из Грачанице, Фолклорног ансамбла „Оро – СКЦ“ из Ниша и Културног друштва „Брдо“ из Крања, из Словеније, победника прошлогодишње Смотре.

Директорка Канцеларије за дијаспору др Славка Драшковић и градоначелник града Ниша др Зоран Перишић заједно отворили смотру фолклора

Такмичење су свечано отворили директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором Владе Републике Србије др Славка Драшковић и градоначелник Ниша др Зоран Перишић.

„Драго ми је да вас видим у оволиком броју и што толико младих људи из дијаспоре негује обичаје својих родитеља и њихове корене. Ми смо сви део једног националног бића и срећна сам што младе генерације то биће негују, иако су далеко. Морам да признам да сам импресионирана бројем друштава која ће се на овој смотри такмичити“, поздравила је Србе из дијаспоре и земаља из региона др Славка Драшковић.

Она је додала да је Канцеларија за дијаспору подржала ову манифестацију јер гаји дух националног осећаја припадништва и поштовања према сопственој отаџбини.

„Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону стоји вам на располагању за сваку помоћ и подршку, нарочито у пројектима који доприносе афирмацији српске културе“, истакла је она.

Градоначелник Ниша др Зоран Перишић поздравио је чланове фолклорних ансамбала дијаспоре уз поруку да они нису само гости, већ да су и део Србије.

„У Нишу се осећајте тако јер ми желимо да опет дођете у наш град и доведете своје пријатеље и зато вам сада из срца желимо добродошлицу“, рекао је градоначелник.

За награде се такмичило 11 ансамбла из Немачке, девет из Аустрије, исто толико из Швајцарске, док је по један фолклорни ансамбл представљао Србе у Француској, Италији, Румунији , Црној Гори и Шведској. Смотра се четврти пут одржава у Србији, али је Ниш први пут домаћин, а манифестација је део програма обележавања јубилеја, 1.700 година Миланског едикта.

Смотру је организовао Студентски културни центар Ниш у сарадњи са Туристичком организацијом Ниш. Покровитељ манифестације био је град Ниш.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …