srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

За иновације 4 милијарде

Извор: Бета

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је јуче да ће се у заједнички инвестициони – венчер (venture) фонд за иновације, који би требало да буде формиран у јануару 2014. године, из буџета издвојити четири милијарде динара. 

Саша Радуловић
Саша Радуловић

„Инвестираће се тако што ћемо привлачити приватни венчер капитал, а држава ће коинвестирати са 20 до 40 одсто“, рекао је новинарима после отварања Белгрејд венчер форума.

Радуловић је нагласио да су српској економији потребне иновације, предузетници, инжењери као нови замајац. Министар привреде је рекао да се иновације не могу финансирати из банака, пошто оне у првих неколико година губе новац, већ да се то ради из посебних инвестиционих венчер фондова. Према његовим речима, из њих се инвестира у капитал и менаџмент, како би нови производ дошао и пробио се на тржиште.

Радуловић је додао да ће то бити велики магнет за Србе у иностранству да се врате и инвестирају у Србију. „Водећи рачуна о свом новцу, водиће рачуна и о новцу пореских обвезника, а држава се неће мешати у то ко новац добија, што је
победнички модел“, рекао је и као добар пример навео Израел. Министар привреде очекује да ће резултати бити видљиви чим се оснује тај фонд и додао да су потребни пројекти који ће се финансирати да би се фонд основао. Он је позвао све предузетнике и иноваторе који имају добре пројекте да их понуде инвеститорима. Биће јавни позив и на основу њега ће се формирати фонд – што се тиче министарства привреде, што пре, закључио је Радуловић.

Државни секретар у Министарству трговине Стефан Лазаревић изјавио је јуче да је будућност развоја економије улагање у стартапове, инвестиционе фондове, као и да је важно да се отклоне регулаторне препреке како би се олакшало свакодневно пословање и рад компанија у Србији. Он је рекао да је важно што је држава постала свесна значаја развоја предузетништва и што се одвајају средства за стартапове.

Говорећи о препрекама у пословању, Лазаревић је рекао да су највеће у домену финансијског пословања. Он је подсетио да је министарство иницирало измене Закона о електронској трговини и ускладило га са регулативом ЕУ. Лазаревић је
подсетио да је веома важно што ће од следеће године порези моћи да се пријаве електронским путем, додајући да је кључ за електронско пословање усвајање закона о платним услугама који би омогућио плаћање путем мобилних телефона. Како је рекао, у Србији се улажу напори да се побољша регулатива у области ИТ-ја који је део развоја економског сектора. Он је додао да је долазак Пејпала у Србију од велике важности као и да је остварен напредак у процесу дигитализације.

Белгрејд венчер форум, оцењен као највећи инвестициони форум на Балкану, одржава се још данас у Београду, а неки од учесника су Мајкрософт, Гугл и Интел. Потенцијалним инвеститорима се представља се око 40 предузетничких
идеја изабраних међу више од 130 пријављених а, како је речено, инвеститори су спремни да у изузетне пројекте инвестирају до неколико милиона евра по компанији. Фондови којима управљају инвеститори вредни су више од три милијарде евра.

Странице

Ознаке