srlaten

Формиран Савез Срба Италије

Извор: svetionik.it

У сали православне цркве „Свети Спиридом Чудотворац“ у Трсту, 19. априла формиран је Савез Срба у Италији: изабрано десеточлано Председништво. Први председник Савеза Срба Италије је Душан Алексић из Вићенце.

фото: Жељко Јовановић
фото: Жељко Јовановић

 

Након вишемесечних припрема и окупљања Иницијативног одбора и представника десетак удружења и заједница, на конститутивном састанку 19. априла у Трсту, сви иницијатори су се окупили да „крунишу“ рад. Разматран је и усвојен предлог Статута Савеза Срба у Италији – једногласно, изабрано Председништво од десет чланова.

За Председника Савеза Срба у Италији изабран је Душан Алексић („Слога“ Вићенца), за Потпредседника Драшко Стојановић (“ Мостови“ Трст) а за секретара Јелена Младеновић ( СКЗ „Арзињано“ ). Оснивачки акт су потписали представници десет удружења и заједница.

„Изузетно смо задовољни што смо успешно реализовали иницијативу о формирању Савеза», рекао је Ђорђе Милановић, председник Иницијативног одбора у чијем саставу су били још Ана Коричанин, Драгана Антонијевић и Славиша Јовановић.

«На руководству је да настави наш резултат и да са техничких питања пређе на решавање „животних“ питања организација Србске дијаспоре у Италији„ додао је Милановић.

Први председник Савеза, Душан Алексић је истакао да је он само један од равноправних и да је по досадашњим резултатима, било ко од председника присутних српских организација у Италији, могао да заузме то место.

„Очекујем да ћемо заједнички, учестовати у реализацији задатака, као и да ће се нови појединци и заједнице, које имају знања и воље укључити у рад Савеза, својим сугестијама, предлозима, али и реализацијом предложених акција», истакао је Алексић и додао да задатака има пуно, од унапређења услова за рад организација, преко боље сарадње са локалним властима и матицом, па све до веће медијске присутности.

«Знамо шта хоћемо, а заједничким наступом много успешније и брже, моћи ћемо да реализујемо основне циљеве наше дијаспоре, а самим тим и Савеза Срба у Италији“, рекао је Алексић.

Оно што је већ практично установљено је нова смотра свих фолклорних ансамбала на јесен. Већ 9. маја у Монторсу биће одржана прва смотра Србског идентитета „ПРЕЛО И ПОСЕЛО“, коју организује СКЗ „ АРЗИЊАНО“. Најављује се учешће скоро свих КУД-ова активних у Италији, као и презентација традиционалних заната и деликатеса србске кухиње, нешто што досада по садржају и обиму у Италији није виђено, наведено је на порталу Срба Италије „Светионик“.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …