srlaten

Формиран тим за израду Декларације

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини (БиХ) у којима претежно живе Срби. Формиран тим за израду Декларације и изнета основна права која ће Декларација штитити. 

Вучић је након састанка с председником Републике Српске Милорадом Додиком, премијерком Србије Аном Брнабић и премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић у Председништву Србије, навео којим ће то пројектима Србија помоћи сународнике у суседној држави.

Знате да смо учествовали у реконструкцији школе „Србија “ у Босанском Шамцу, као и школе „Вук Караџић“ у Добоју, рекао је Вучић и додао да ће Србија финансирати изградњу дечјих вртића у Требињу и Брчком, као и студентско-ђачког дома у Власеници.

Такође, он је рекао да ће бити реконструисане улице на Палама, као и спортске дворане и трг у Источном Сарајеву, а предвиђена је и санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника.

То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте. Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је он.

Формиран тим за израду Декларације

Председник Србије је напоменуо да је формиран тим који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право на изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао је председник Србије, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

„Након тога ћемо ићи на доношење Акционог плана би дефинисао конкретне мере за остваривање наведених права, а оживео би се и буџетски фонд у договору са РС који је постојао и раније“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником РС Милорадом Додиком.

Тим планом би се, додао је, у Србији регулисало конкурсно финансирање од стране Управе за дијаспору и Србе у региону.

„Радили бисмо и на уједначавању школских програма из српског језика и књижевности, историје и географије, организовање унакрсних ђачких екскурзија у Србији и РС и омладинских ђачких и студентских кампова“, рекао је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је задовољан састанком и нагласио да је ово период најбоље сарадње Србије и Републике Српске која се мери конкретним пројектима.

Сви пројекти које смо ми кандидовали су прихваћени од стране премијера и председника Србије, рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима решити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Према речима председника РС Милорада Додика, Декларација би можда већ у новембру могла да се нађе пред парламентима Србије и Српске.

Оно што је важно за Србе из БиХ и Хрватске и што их боли, је стереотип да су они босански Срби и Срби из Хрватске.

„Ми смо сви Срби и желимо да се том Декларацијом осврнемо на ту чињеницу, јер је неко намерно направио ту збрку и почео да нас раздваја“, рекао је Додик.

Председник Србије, указао је да више о националној историји уче деца у РС него у Србији, а кривица за то је, каже, на нама и о томе ћемо морати да размишљамо у будућности.

Србија, поручио је, поштује територијални интегритет БиХ и са тим нема проблем, али истовремено не желимо да нам било ко замера што се поносимо због чињенице да смо исти народ.

„То је наше право, у складу са свим међународним актима“, рекао је Вучић и додао да ће се наставити финансијска помоћ Андрићевом институту.

Састанку у Председништву Србије присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и министар финансија Душан Вујовић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …