srlaten

Форум „Партнерства ка младима у Великој Британији“

У амфитеатру Волфсон – Лондонске школе за економију и политичке науке (ЛСЕ), одржан je форум који је повезао угледну српску дијаспору – привреднике, професоре и експерте, који су своја знања и искуства пренели студентима и младим пословним људима, саопштава за медије Организација српских студената у иностранству.

partnerstvo

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) организовала је форум 8. јуна 2015. године и цео догађај је трајао од 18-21 часова. Амбасадор Републике Србије у Уједињеном Краљевству Њ.Е. Огњен Прибићевић, отворио је догађај испред амбасаде Републике Србије у Лондону, а након тога се путем видео-конференције присутнима обратио председник ОССИ Александар Јаковљевић. Указао је на значај пројекта и рада ОССИ у Уједињеном Краљевству, као и на шири рад организације.огађај на ЛСЕ-у је организован двојако: као академски форум који је модерирао Миша Живић (ОССИ, Универзитет Оксфорд) и пословни панел, који је водио Стефан Перишић (ОССИ, ЛСЕ).

У академском форуму наступила је др Иванка Вишњић, професорка ЕСАДЕ Пословне школе у Барселони и на Лондонској школи бизниса, као и научна сарадница Универзитета у Кембриџу. Уследио је интерактивни говор др Иване Дробњак, научнице са Оксфорда и предавача на Универзитетском Колеџу у Лондону. Присутнима се затим обратио федерални саветник Француске УНЕСКО Федерације, Александар Протић, који је током своје каријере држао предавања и организовао образовне панеле на Кембриџу и Оксфорду.

Академски део форума закључио је др. Миливоје Панић, професор са Кембриџа у пензији, некада економски саветник британске Владе, потпредседник Комитета за развој Уједињених Нација и шеф спољног сектора Енглеске банке. Поред њега, панелисти су били и Александар Крунић, дугогодишњи директор водећих међународних финансијских компанија, Дана Новаковић, међународни експерт за инвестиционо банкарство, Јадранка Дервишевић Китарић, специјализована за развој пословања и посвећена имплементацији програма рада Британско-српске привредне коморе, као и господин Тери Мартин, HR консултант, психолог и писац, одлични познавалац Срба у Великој Британији и Србији, њиховог језика и културе.

Сви говорници су присутнима кроз свој животни пут објаснили значај упорности и умрежавања и дали корисне савете за успешну каријеру, интерактивно разговарајући и испитујући могућност даље сарадње са ОССИ.

Марко Павловић, главни координатор овог пројекта и алумниста ЛСЕ, дао је закључну реч указујући на шири смисао догађаја у оквиру пројекта „Партнерство ка младима  у Великој Британији“. Нагласио је свим учесницима да није битно колико година имају, већ колико желе професионално да сарађују и тиме остваре себе и уједно помогну и младима у Србији.

У уторак 9. јуна, од 18 часова, као наставак овог пројекта, организован је коктел у Амбасади Србије у Лондону, коме су присуствовали угледни привредници, дипломате, студенти и млади привредници. Циљ коктела био је наставак умрежавања које је започето формалније на ЛСЕ-у. Поред домаћина, Амбасадора Прибићевића, присутнима на коктелу обратио се и старешина града Лондона Сер Пол Џаџ, тренутно председник Британско-српске привредне коморе, која је помогла у имплементацији пројекта.

Пројекат „Партнерство ка младима у Великој Британији“ се спроводи под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и започео је у априлу месецу када је организован коктел у резиденцији британског амбасадора у Србији поводом новог потписивања сарадње Кембриџ Траста и Пексим Фондације, да би се наставио традиционална формалном вечером на Тринити Колеџу, Универзитета Кембриџ.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …