srlaten

Франкфурт, град сусрета писаца дијаспоре

У Франкфурту су протеклог викенда (од 12. до 14. маја) одржани 22. Мајски сусрети писаца из дијаспоре и Србије на којима су учествовали књижевни ствараоци из Немачке, Аустрије, Румуније, Републике Српске, Француске, Швајцарске, Турске и Србије. Тродневну манифестацију у част писане речи организовало је Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта.

На централном догађају Мајској песничкој ноћи додељена су признања за науспешенија поетска остварења. Награда Златни Орфеј уручена је Новици Соврлићу из Косовске Митровице. Сребрни Орфеј припао је Горану Мракићу из Темишвара, а бронзано признање остаје у Франкфурту, у поседу Александра Саше Јовановића, саопштава Удружење књижевника Србије.

По први пут уручен је и Бамби Орфеј за најлепшу песму намењену деци, а лауреат је постао Бањалучанин Миладин Берић. Одлуке је донео жири у саставу: Срђан Мијалковић из Беча, Александар Чотрић из Београда и Александар Урошевић из Франкфурта.

На књижевној вечери одржаној у културном центру Залабу књижевници Славици Мастикоса Панзаловић уручена је Златна значка, признање Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Србије, док је Љубиша Симић постао лауреат Повеље Интерпарламентарне скупштине православља, организације која окупља посланике из 27 земаља. Ова одличја уручио им је књижевник и народни посланик у Скупштини Србије Александар Чотрић.

Мајски сусрети писаца отворени су 12. маја у Генералном конзулату Србије поздравним речима генералног конзула Александре Ђорђевић, посланика Александра Чотрића и председника Удружења писаца Седмица Љубише Симића.

Манифестација је закључена 14. маја у храму Васкрсења Христовог у Франкфурту, представљањем песничке збирке Гавранов пољубац Новице Соврлића, књижевника из Косовске Митровице и председника Друштва писаца Косова и Метохије.

Извор: РТС

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …